PRZEWÓZ PRACOWNIKÓW po nowemu, czyli... Boeing Ryanair'a

1. szaman 2023-03-04 11:57:00

Ja to Cię Wojok podziwiam. Prościutki darmowy model w skali 1 do 150 budujesz tak, jakby to był co najmniej Haliński z 5000 części. No, ale efekt będzie !!! Dobrze by było, żebyś cos tam do kuchni później wrzucił. Jakieś fotki z tych Twoich wynalazków. A może komus sie zachce takiego samolota skleić, to będzie piał podpórkę...

A do takich modeli to właśnie kreda się najbardziej nadaje, tylko zdziwił mnie ten vikol / ja bym się chyba nie odwazył, a jeżeli już to Patex Wood/- taki rodzaj vikolu tylko gęstszy i po wyschnięciu bezbarwny, a łapie szybko. Tyle, że kreda nie pije tak jak zwykły papier. Do kredy zawsze polecam butapren bo doskonale łapie i w razie zabrudzenia swietnie daje się usunać przez zrolowanie lub nawet wacikiem z rozcieńczalnikiem nitro.

1. Wojok 2023-03-04 12:17:51

Jagdtiger2, dzięki, ale tak piszesz, jakbyś Ty gnioty robił Po prostu części pasują, to się składa i tyle.

Szaman, również dzięki. Butaprenu nie używam, bo boję się, jak na niego druk zareaguje. Chodzi mi właśnie o moment ściągania nadmiaru. Z wikolem jest to o tyle bezpieczne, że ma on taki moment, że robi się z niego taka neutralna papka, i wtedy można go spokojnie zgarnąć

1. Karol1985 2023-03-04 14:25:51

Ja to Cię Wojok podziwiam. Prościutki darmowy model w skali 1 do 150 budujesz tak, jakby to był co najmniej Haliński z 5000 części. No, ale efekt będzie !!! Dobrze by było, żebyś cos tam do kuchni później wrzucił. Jakieś fotki z tych Twoich wynalazków. A może komus sie zachce takiego samolota skleić, to będzie piał podpórkę...

A do takich modeli to właśnie kreda się najbardziej nadaje, tylko zdziwił mnie ten vikol / ja bym się chyba nie odwazył, a jeżeli już to Patex Wood/- taki rodzaj vikolu tylko gęstszy i po wyschnięciu bezbarwny, a łapie szybko. Tyle, że kreda nie pije tak jak zwykły papier. Do kredy zawsze polecam butapren bo doskonale łapie i w razie zabrudzenia swietnie daje się usunać przez zrolowanie lub nawet wacikiem z rozcieńczalnikiem nitro.

szaman
    Prościutki czy nie, darmowy czy płatny, każdy model wymaga uwagi.... tym bardziej jeśli autor relacji ma co do niego jakieś tam plany. Sam dłubię od czasu do czasu te darmowe cieżarówki w 1:100 od Czechów/Słowaków i też czasem przyjdzie mi co nie co poprawic/zmienić. I takie budowanie modeli z 24h może przerodzić się nawet w 1-2 miesiące budowy :) 
    Czy kreda w tak małej skali jest dobrym rozwiązaniem to jakoś nie mam przekonania.... Jest to ciężka materia i musiałaby być mocno zwilżona od "wewnętrznej" strony żęby zaczęłą się łądnie zwijać/rolować.... bez tego zakłdam, że łamałaby się jak zapałki. 
    Relację podglądam. Jak dobrze kojarze z początku model ma być na podstawce z "zaprzegiem" więc jeszcze parę odcinków przed nami. 
    Podglądam, podglądam bo lubię takie duże "maluchy" ;) 

1. Wojok 2023-03-04 15:54:47

...Prościutki czy nie, darmowy czy płatny, każdy model wymaga uwagi....

Karol1985

O to, to, to.

Ale też się przejechałem na podejściu do tematu. Myślałem, że sobie ot tak, pyknę lekki modelik od niechcenia, ale niestety, nie potrafię

A jeśli chodzi o kredę, to wydaje mi się, że da radę. Przy następnym spróbuję.

1. Wojok 2023-03-06 10:23:25

Hejka,

Kruca bomba, nie jest dobrze. Dostarczono pierwszy silnik. Niekompletny, ale już wiadomo, że odrzucony

Starałem się zbliżyć go do oryginału, czyli środkowy segment wypłaszczyć i rozszerzyć na dole. Poszło, ale za mało. Główny kontroler nawet tego na fotkach nie zauważył

Nie do końca leży mi też na nim układ kolorów. Do poprawki. A to znaczy, że skończyły mi się główne podzespoły nad którymi mogę pracować, więc trzeba usiąść do kompa i oddać się zajęciu przez większość zwanym "własną radosną twórczością", a przez nielicznych "bezczelnym zrzynaniem z innych wydawnictw". Jak zwał, tak zwał, ale zajmie to czas, bo muszę przygotować wszystko, zanim pójdę do punktu drukarskiego

Czyli, chwilowa przerwa w nadawaniu.

Na razie

1. szaman 2023-03-20 14:27:22

Wszystko mi się podoba, ale jedno mi się nie podoba . To, że chodzisz do punktu drukarskiego...HOWGH!

1. Wojok 2023-03-20 15:37:13

Wszystko mi się podoba, ale jedno mi się nie podoba . To, że chodzisz do punktu drukarskiego...HOWGH!

szaman

Nie chcem, ale muszem

Nie mam wyjścia, jak zacząłem, to muszę kontynuować. Jednak to nie takie złe, kolory wychodzą lepsze niż z mojej drukarki, tyle, że sam ten druk jakiś taki dziwny - jakby na papierze kredowym. Nie wiem jaki to rodzaj druku

1. AndDi 2023-03-20 20:15:20

A może drukują na papierze z połyskiem?

Albo drukują takim specjalnym woskiem, miałem kiedyś taką drukarkę, ale mi ją piorun spalił. Jak zrobiłeś wydruk, to wyglądał jak folder reklamowy najwyższej jakości.

1. jagdtiger2 2023-03-20 20:16:35

Widzę że dalej dłubierz przy samolociku. 

A ile oni tam sobie liczą u ciebie za taką usługę drukowania ? 

1. Wojok 2023-03-20 23:54:37

Papier przynoszę swój, a druk to rzeczywiście wygląda jak naklejony

Koszt kartki A4 w kolorze - 1€.

1. jagdtiger2 2023-03-21 13:56:03

Papier przynoszę swój, a druk to rzeczywiście wygląda jak naklejony

Koszt kartki A4 w kolorze - 1€.

Wojok

To wydaję mi się że cena atrakcyjna, nie pamiętam ile dokładnie kosztowało ale na pewno drożej u nas gdy dałem do drukarni Tornado

1. Wojok 2023-03-21 14:08:19

Ale zwróciłeś uwagę, że to kartka A4, nie A3 ?

Na takich drukowałeś tego Tornado ?

1. jagdtiger2 2023-03-21 20:03:09

No w sumie racja, ja drukowałem na A3 ale papier był kiepski.

1. Wojok 2023-03-21 20:30:04

...ale papier był kiepski.

jagdtiger2

Dlatego latam ze swoim. Mam też gwarancję, że za każdym razem będzie taki sam

1. szaman 2023-03-25 08:31:29

Opisałem się kiedyś jak głupi pisząc posta w tym temacie i okazało sie, że nic nie napisałem. Wkurzyło mnie i zostawiłem. Adaś, nie odpowiedziałeś mi jaki to karton uzywasz do druku, bo bardzo fajnie wyglląda. Jak pfset, albo po malowaniu satynowym lakierem. Leciutki połysk ale bardzo mi pasuje. Ta sprawa mnie ciekawi. Walcz dalej , bo widze, że strasznie sie przykładasz do tego prosciutkiego modelu i nie mogę się doczekac już na dalszy ciąg. 

1. Karol1985 2023-03-25 10:34:19

ładnie, ładnie to wychodzi.

To ja tam Wojok trochę Cie podpuszczę....

https://www.minimodel.sk/en/component/phocadownload/file/137-fb0027-airport.html

tylko 32 kartki A4 ;) , ale model będzie kompletny o porządną podstawkę ;D XD 

1. Wojok 2023-03-26 04:14:20

Opisałem się kiedyś jak głupi pisząc posta w tym temacie i okazało sie, że nic nie napisałem. Wkurzyło mnie i zostawiłem. Adaś, nie odpowiedziałeś mi jaki to karton uzywasz do druku...

szaman

Szaman, ale ja Ci przecież na maila wysłałem fotkę okładki papieru na którym drukuję

Nie wiem, co o nim napisać ? To nie kreda, zwykły papier z księgarni, tyle, że grubszy. Ten połysk nadaje druk - ale to co białe, zostaje chyba takie jak przed drukiem. Przyjrzę się temu

Sorki, że poczułeś się zlekceważony

Dorzucam fotkę papieru.

1. Wojok 2023-03-26 08:48:51

To ja tam Wojok trochę Cie podpuszczę....

Karol1985

Och, Karol. No nie wiem, nie wiem, ale chyba raczej nie. Ten samolot się przy tym straci

Ale ściągnięte i kto wie...

Dzięki

1. szaman 2023-03-27 09:25:09

To moja wina, jakos umknęła mi ta okładka. Widzę jednak teraz na fotce i wydaje mi sie doskonale dobrany do modelu, chociaz czasami grubosci przy tej samej gramaturze są różne . Ma to zwiazek ze składem papieru i na to trzeba uwazac. Najlepiej kupujac miec mozliwosć sprawdzenia tego w ręce. Na przykład kreda przy tej samej gradacji 200G/m2 potrafi byc różnej grubosci co stwierdziłem kupujac w różnych źródłach. Dzięki za info i zapychaj dalej z tym Rysiem.

1. Wojok 2023-03-27 20:48:45

...Na przykład kreda przy tej samej gradacji 200G/m2 potrafi byc różnej grubosci co stwierdziłem kupujac w różnych źródłach...

szaman

Ale, generalnie,  stosujesz kredę o tej samej gradacji, co zwykły papier, czy np. wyższą ?
    Pytam, bo przy następnym masolocie raczej wypróbuję kredę.

Rezultaty 60 - 80 z 175 pozycji
Udostępnij temat: