Fiat 125p

1. tulipan740i 2021-03-09 20:43:00

A to ten sam silnik ?

Wojok
    Silnik nie jest dokładnie taki sam, ale spokojnie może posłużyć za bazę, bo to również fiatowska konstrukcja budowana na licencji. Pojemność 1.2 albo 1.3 ale to możliwie zbliżona jednostka napędowa do tego fiata, skoro nie ma w rodzimym opracowaniu odpowiedniego silnika. Gabarytami, kształtem bloku jaki wyglądem pod maską bardzo podobny. Powinien pasować. 

1. Zygfryd 2021-03-09 21:07:19

Kolejne dzieło sztuki powstaje :) Zrób coś faktycznie z fotelami, bo te paprochy średnio wyglądają 

1. AndDi 2021-03-09 21:59:41

A ja muszę napisać, że te fotele i kanapa nie przypominają siedzisk z Fiata 125p, w żadnej wersji

1. Szwagier 2021-03-09 22:20:22

Fakt, fotele porażka. Ale już zostanę, może dorobię im zagłówki.

Zrobiłem boczki dzwi z nielegalnego ksero haha  dorobiłem klamki, korbki, chrom listwstwy, światełka na dole. Natrasowalem linie, teraz nie jest tak płasko.

Te drobne kłaczki co są na zdjęciach, to na żywo ich nie widać. Zdjęcia robiłem w trybie makro i wszystko wyszło. 

Ale kłaczki na siedzeniach już są bardziej widoczne. Psikne podkładem jutro, i spróbuję przeszlifowac.

Zygfryd nie przesadzaj z tym dziełem sztuki, toć to zwykły fiat 

Narzędzie do trasowania Trasowanie Lini
  1. beata 2021-03-09 22:21:12

Oj tam, oj tam. Wystarczy zagłówki zrobić.

1. AndDi 2021-03-09 22:29:58

Ale trochę brak tych zaokrągleń na rogach, przez co wyglądają z lekka groteskowo. Ale jak Ci pasuje, to i tak ich pewnie nie będzie zbytnio widać.

1. Szwagier 2021-03-10 21:08:41

AndDi tak jak mówisz, nie będzie tego widać. W między czasie zabrałem się za deskę rozdzielczą. 

1. AndDi 2021-03-10 21:15:51

Gdybym był czepialski, to czepnął bym się tego wałka co jest z rurki zrobiony, bo jest zbyt gruby i kształt inny, ale nie jestem czepialski

1. beata 2021-03-10 21:35:00

Szczerze?  Deska rozdzielcza nie wygląda najlepiej. 

1. tulipan740i 2021-03-10 21:48:27

Nie tyle cała deska co zegary. Chyba trza pomysleć nad poprawą

1. Szwagier 2021-03-11 11:01:36

Wałek trochę gruby,... Jak pomaluje na czarno może nie będzie się tak rzucać w oczy

Tulipan740i co to zegarów to fakt, detale w tej wycinance nie zachwycają, średnio wygląda licznik a znaczek polski fiat to już wgl porażka. W dodatku zdublowany nie wiem po co

1. Sebastian01 2021-03-11 11:09:03

W dodatku zdublowany nie wiem po co

Szwagier

Element waloryzujący. Możesz zostawić płasko namalowany, albo nakleić na niego drugi, co da lepszy efekt.

1. Szwagier 2021-03-11 11:22:46

Sebastian to ja wiem, chodziło mi o to że ten znaczek jest tak brzydki. Aż szkoda go naklejać. Strasznie rozmyty. 

1. Sebastian01 2021-03-11 11:29:11

To poszukaj może zdęcia oryginału, przeskaluj i wydrukuj. Powinno być lepiej w zależności od rozdzielczości drukarki oczywiście.

1. tulipan740i 2021-03-11 11:29:49

Answer wstydził by się taką popelinę na rynek wypuszczać. Z którego roku jest to opracowanie? Na fotkach bardziej precyzyjne druki z lat  2004-2007. Tylko mój aparat w telefonie rozmydla. Im bardziej zbliżam na detale tym bardziej traci ostrość. Ale wież mi,  że to dobrze wydrukowane detale.

mapa jest jeszcze bardziej ostra.Orlik Modelik Modelik
  1. Szwagier 2021-03-11 20:47:17

Tulipan740i wydanie z 2016 roku. 

Wywaliłem wregi z przodu i biorę się za silnik, ciężko się tnie jak części nie leżą na macie, tylko w powietrzu. To co nie odciołem to szlifowałem dremelem. Dobrze że wnętrze jeszcze nie zamontowane, bo się mocno zakurzyło 

Zrobiłem ramki reflektorów, nie wiem dlaczego popękał mi podkład na nich. Skończył mi się z puszki i użyłem takiego do modeli plastikowych. Przeglądając relacje Skorpiona strasznie nie podobały mi się ramki prosto z wycinanki. Więc skserowałem je kilka razy i stopniowo robiłem w każdej następnej coraz większą dziurkę wibijakami. Na koniec zrobiłem kwatratowe ramki z drutu. Później posmarowałem/poszpachlowalem wszystko rzadkim wikolem. A na sam koniec popękał mi ten nieszczęsny podkład, może to jakoś uratuje. 

Przyrząd do gięcia drutu Przyrząd do gięcia drutu Popękany podkład Popękany podkład Miejsce na silnik Miejsce na silnik Miejsce na silnik Ramki w standardzie, relacja Skorpiona
  1. tulipan740i 2021-03-11 21:31:04

Obawiam się że na swapa jeszcze za mało wyciąłeś. Ja bym wyciął praktycznie wszystko, oczywiście bez błotników jako część nadwozia. Wstawił podłużnice, a na bokach błotników wnęki na koła. Podłużnice bym spioł przednim pasem/belką. Od dołu jest widoczna miska olejowa i skrzynia a nie płaska tektura. Wyrównał bym gródz, żeby serwo z pompą hamulcową na niej bezproblemowo zamontować. Zrobił bym w niej też wycięcie na skrzynie. Wiem, że to totalnie wywraca konstrukcje przodu, ale cóż, chyba ma być dobrze.

1. AndDi 2021-03-11 21:59:23

Lampy wyglądają nieźle, ale nie mów mi, że grilla nie będzie. Chociaż imitacja (np. naklejone paski).

Fakt, że ten znaczek jest do d..y. A jakie on ma wymiary (ten znaczek)?

1. Skorpion 2021-03-11 22:05:45

U mnie nie ma zadnych ramek , tylko same obudowy swiatel , w ktore wlozone sa lampy. I akurat mnie ten element sie podoba :) , swiatla powinny byc we wglebieniach i sa :). Przestrzeglbym jeszcze troche do przodu przed dachem , trzeba go dobrze polepic , zeby go pozniej wpasowac tymi "sopelkami" miedzy szyby a drzwi. W ogole zainspirowales mnie tym Fiatem , jak wroce z roboty , to chyba tez go skleje jeszcze raz , ale w innej skali :)

1. Szwagier 2021-03-11 22:43:24

Tulipan740i ten przód będzie jeszcze cięty. Narazie myślę jak to ogarnąć. Dzięki za sugestie. 

AndDi gril właśnie sklejony z drucika. Taśma odwrócona do góry nogami,(trzymała druciki) ułożyłem sobie na niej wzór i potem skleiłem CA. Znaczek ma 2,5 mm x 4 mm

Skorpion ale te ramki reflektorów to charakterystyczny element. Zobacz na zdjęcie co dodał AndDi, to są kwadratowe przetłoczenia przechodzące w okrągłe. Oryginał, czyli włoski fiat miał właśnie kwadratowe światła, droższe w produkcji. Polski dostał okrągłe. A ten powiekszony fiat to w jakiej jest skali??

PS. Ramki pomalowałem jeszcze raz podkładem i pęknięcia ładnie się wypełniły. 

Ramki po drugim malowaniu podkładem Ramki po drugim malowaniu podkładem Złożony na sucho, coraz bardziej mi się podaba fiacior
Rezultaty 40 - 60 z 156 pozycji
Udostępnij temat: