Fiat 125p

1. Sebastian01 2021-03-09 12:46:06

Ja ze swej strony tylko po cichutku podpowiem, że użyty czterokrotnie w ostatnich dwóch postach, zwrot "nie ładnie" jest niegramatyczny. Nie z przysłówkami odprzymiotnikowymi w stopniu równym piszemy łącznie   

A fiacik ładnie rośnie. Zróbże ten silnik, nie daj się prosić 

1. tulipan740i 2021-03-09 12:54:05

Bardzo dobrze że o tym piszesz, również w formie motywacji. Zawsze czegoś nowego można się dowiedzieć , nie tylko na temat klejenia kartonu. Nie zamierzam się teraz głupio tłumaczyć jak z uczeń z pierwszej klasy: Proszę pani bo ja wiedziałem, że góry pisze się przez ó, ale tak jakoś napisałem przez u.

1. AndDi 2021-03-09 13:06:11

Ja ze swej strony tylko po cichutku podpowiem, że użyty czterokrotnie w ostatnich dwóch postach, zwrot "nie ładnie" jest niegramatyczny. Nie z przysłówkami odprzymiotnikowymi w stopniu równym piszemy łącznie 

Sebastian01

Wstyd mi

1. Sebastian01 2021-03-09 13:06:18

Tak mnie jakoś naszło :). Mam takie małe "zboczenie" na punkcie gramatyki i ortografii. Moi ludzie w pracy mają ze mną ciężko, bo jak zrobią byka w mailu to im go zawsze w jakiś zabawny sposób komentuję :) Czasem robię screena i na czerwono poprawiam i oceniam, jak nauczyciel w szkole. Myślę, że w taki sposób łatwiej się zapamiętuje zasady. I chyba działa to nawet dobrze, bo jak teraz myślę o tym, to coraz rzadziej to robię ostatnio (w sensie rzadziej komentuje i poprawiam, a nie rzadziej myślę ).

1. AndDi 2021-03-09 13:40:12

Ja mam podobnie. Staram się pisać w miarę poprawną polszczyzną i nie lubię, gdy są błędy i zła stylistyka. Tym bardziej mi wstyd. Nawet mnie nie usprawiedliwia to, że pisałem ten tekst w "locie" pomiędzy innymi zajęciami. Dla niepoznaki i ze wstydu założę ciemne okulary

1. Szwagier 2021-03-09 17:54:55

Nie lubię piracić. Jak już coś to kupił bym ta wycinankę. Skserował silnik i lade skleił przy okazji. Spróbuje zrobić sam silnik, jak się nie uda to przykryje to maska. Dziś zrobiłem fotele i tylną kanapę. Trochę je ponacinalem żeby nie były takie płaskie. Pomalowane aero, a tam gdzie są ponacinane, to zrobiłem rozjaśnienia koloru. 

1. tulipan740i 2021-03-09 18:06:24

Nie lubię piracić. Jak już coś to kupił bym ta wycinankę. Skserował silnik i lade skleił przy okazji.

Szwagier

Też mi takie rozwiązanie przez myśl przeszło, tylko że kserując też byś trochę przypiracił. Złoty środek, zrobić samemu.

Ale jak nie chcesz robić silnika, to nie odbieraj jego tematu jak presja. W końcu Twój model, Twoja zabawa.

Co do foteli, te zagłębienia może przetrzeć papierkiem 2000 na sucho, bo tam jakiś mech jest.

1. Wojok 2021-03-09 18:07:02

Tak jest, AndDi, wstydź się ! I rzeczywiście nie ma usprawiedliwienia - zero litości

A nawiasem mówiąc, nasz nowy polonista ostatniego posta też bezbłędnie nie napisał

A już tak bardziej poważnie, mnie też błędy rażą, choć niejednokrotnie je robię. Jednak staram się to uczucie tłamsić z tego powodu, że wiele błędów wynika z pisania na klawiaturach ekranowych. One żyją własnym życiem. Jeżeli chcemy wstawić bezbłędny post, to po napisaniu dobrze jest uważnie przeczytać co się napisało. Staram się też nie zwracać na to uwagi, u ludzi, którzy mają z tym jakiś ogólny problem. A są i tacy.

Natomiast nieodmiennie drażnią mnie wpisy pt."To forum modelarskie, a nie polonistyczne". Czytają to ludzie, więc się chociaż starajmy pisać jak ludzie.

1. Wojok 2021-03-09 18:10:00

Nie lubię piracić. Jak już coś to kupił bym ta wycinankę. Skserował silnik i lade skleił przy okazji. Spróbuje zrobić sam silnik, jak się nie uda to przykryje to maska.

Szwagier

A to ten sam silnik ?

Kserować na własny użytek możesz do oporu.

1. tulipan740i 2021-03-09 18:14:19

Czyli można całe modele z xero sklejać a co tam. Przecież na własny użytek.

1. Wojok 2021-03-09 18:23:40

Czyli można całe modele z xero sklejać a co tam. Przecież na własny użytek.

tulipan740i

Jeśli masz oryginał, to tak.

1. tulipan740i 2021-03-09 18:28:49

Jeśli masz oryginał, to tak.

Wojok
    Bzdury piszesz. Mam oryginał i jasny komunikat w nim zawarty.

oryginał
  1. Sebastian01 2021-03-09 18:34:21

A nawiasem mówiąc, nasz nowy polonista ostatniego posta też bezbłędnie nie napisał

Wojok

Zaintrygowałeś mnie , wskaż proszę gdzie zrobiłem błąd.

Natomiast nieodmiennie drażnią mnie wpisy pt."To forum modelarskie, a nie polonistyczne". Czytają to ludzie, więc się chociaż starajmy pisać jak ludzie.

Wojok

Zgadzam się całkowicie. Na politechnice był taki profesor, który obniżał oceny jak znalazł błąd ortograficzny. Ludzie się go pytali dlaczego, przecież to nie polonistyka, na co on odpowiadał, że inżynier też powinien znać język polski. Szanuję go do dziś.

1. Sebastian01 2021-03-09 18:35:17

Fotele - miodzio! Ale zgadzam się z Tulipanem, trzeba by ten "meszek" zlikwidować.

1. Wojok 2021-03-09 18:37:25

Bzdury napisał wydawca. Masz prawo do kopiowania, ale nie możesz udostępniać tych kopii.

1. tulipan740i 2021-03-09 18:41:55

Jasne. Wszyscy piszą bzdury, tylko jeden mądry się znalazł. Dlaczego w każdym wydawnictwie masz taki sam komunikat? To nie chodzi tylko o jednego wydawce, który się pomylił. Obecne opracowania także mają takie komunikaty.  Chłopie nie brnij w to dalej, bo tylko sobie opinię wystawiasz.

1. Wojok 2021-03-09 18:47:12

Sebastian01

W słowie komentuję, w tym drugim użytym, powinno być ę na końcu. A nawiasem mówiąc, słowa: mail i screen, też są "politycznie podejrzane"

1. Wojok 2021-03-09 18:48:52

Jasne. Wszyscy piszą bzdury, tylko jeden mądry się znalazł. Dlaczego w każdym wydawnictwie masz taki sam komunikat? To nie chodzi tylko o jednego wydawce, który się pomylił. Obecne opracowania także mają takie komunikaty.  Chłopie nie brnij w to dalej, bo tylko sobie opinię wystawiasz.

tulipan740i

Nie interesuje mnie co piszą wydawcy. Znam swoje prawa.

1. Sebastian01 2021-03-09 19:09:35

Sebastian01

W słowie komentuję, w tym drugim użytym, powinno być ę na końcu. A nawiasem mówiąc, słowa: mail i screen, też są "politycznie podejrzane"

Wojok

No i masz mnie. Wstyd i hańba 

1. Wojok 2021-03-09 19:29:03

No i masz mnie. Wstyd i hańba 

Sebastian01

Do kąta ! AndDi do drugiego !

Rezultaty 20 - 40 z 156 pozycji
Udostępnij temat: