ZIS/ZIŁ127, OREL BUMAŻNOE MODELIROWANIE, 1/25

1. AndDi 2020-12-26 11:03:31

No i różne części ciała poodpadały i leżą na podłodze

1. pawelelka77 2020-12-26 12:06:54

No i różne części ciała poodpadały i leżą na podłodze

AndDi
    No tak, tego nie przewidziałem. A dostęp do służby zdrowia w Święta jest trochę utrudniony.....

1. Zygfryd 2020-12-26 20:21:53

Tak teraz myślę, jaki to musiał w ZSRR być powiew luksusu taki autobus...  Wnętrze robi mega wrażenie. Tym bardziej, że pamietam z początku relacji, że to dość trudne opracowanie. Ciężko w to uwierzyć po tym co pokazujesz

1. pawelelka77 2020-12-26 20:41:54

Z pewnością był to powiew luksusu, tyle że w tej wersji nie dla wszystkich dostępny.... Takie czasy.

Opracowanie to jest naprawdę męczące i w standardzie nie jest warte zachodu. Oczywiście to tylko moja opinia po dotychczasowych efektach.

Dziś niewiele, bo tylko albo aż światła sufitowe w przedziale pasażerskim.

1. AndDi 2020-12-26 22:10:14

Kolego, autobus Ci dachował. Mam nadzieję, że kierowca zapiął pasy. Oj, chyba tam pasów nie było

Świetnie światła wyglądają.

1. pawelelka77 2020-12-27 14:29:54

Kolego, autobus Ci dachował. Mam nadzieję, że kierowca zapiął pasy. Oj, chyba tam pasów nie było

AndDi

Dobre, dobre....

Korzystając z ostatnich wolnych chwil zamknąłem pudełko. Przyznaję, że dawno tak się nie zmęczyłem. Obłości, półki małe okienka z firankami i brak otworów w dachu, to był prawdziwy tor przeszkód. Jakoś dałem radę i tylko mam nadzieję, że poszycie zewnętrzne nie będzie aż tak wymagające....

1. pawelelka77 2021-01-01 20:29:29

Skoro Sylwestrer marzeń przeszedł do historii, to czas na aktualizację.

Dach jest na miejscu i trochę drobiazgów charakterystycznych dla tego pojazdu. Listwy ozdobne, klamka i przetłoczenia. Przymierzyłem wlot powietrza, którego przykleję pod koniec budowy. Pomijając zgodność z oryginałem poszczególnych elementów, wizualnie wygląda chyba całkiem nieźle.

To było by na razie tyle...

1. Lobo 2021-01-02 13:44:41

Pomijając zgodność z oryginałem poszczególnych elementów, wizualnie wygląda chyba całkiem nieźle.

pawelelka77

...chyba? Chyba jestes zbyt surowy dla siebie. Bardzo fajnie to wyglada i czysto.

1. Sebastian01 2021-01-02 14:30:45

Pięknie, pięknie! Na zdjęciu 7 super widać te detale karoserii.

1. Wojok 2021-01-02 14:31:31

Zgadzam się z Lobem, listwy robią świetną robotę - niby nieweiele, ale wizualnie bardzo poprawiają estetykę bryły. Zresztą, nie na darmo one tam są

1. pawelelka77 2021-01-02 15:34:37

Pomijając zgodność z oryginałem poszczególnych elementów, wizualnie wygląda chyba całkiem nieźle.

pawelelka77

...chyba? Chyba jestes zbyt surowy dla siebie. Bardzo fajnie to wyglada i czysto.

Lobo

Lobo, to jest oczywiście moja subiektywna ocena, bo wiem, że nie wszystkie babole na zdjęciu widać. Oczywiście oglądając model z bliska można je wyłapać. Dlatego piszę '(...)chyba'....

1. dzeja 2021-01-02 15:51:09

Bardzo dobrze. Chciało by się idealnie, a to tylko karton. Musisz uważać abym  nie pociągnął za klamkę do wsiadania.

1. Rumak 2021-01-02 18:24:24

Ładnie idzie. Wygląda bardzo realistycznie. Wiem, bo takim właśnie podróżowałem po Litwie.

1. pawelelka77 2021-01-10 16:50:17

Bardzo dobrze. Chciało by się idealnie, a to tylko karton. Musisz uważać abym  nie pociągnął za klamkę do wsiadania.

dzeja
    To prawda. Chciało by się idealnie ale karton ma swoje ograniczenia... 
    Za klamkę to lepiej jednak nie łap.
    Rumak, te wycieczki po Litwie, to musiały chyba być dość dawno? Autobus z początku lat 50-tych... Trudno powiedzieć do kiedy mogły być eksploatowane?  Pewnie było to ciekawe doświadczenie...
    No dobra....Powolutku, krok po kroczku a autobusik niebawem trzeba stawiać na koła. Buda w zasadzie jest już zamknięta. Pozostało zamocować dachowe wloty powietrza, które dokleję pod koniec prac wszelkich. Podobnie jak i zderzaki. Światła pozycyjne tylne, i skrzela na pokrywach silnika będą kolejnym etapem a zaraz potem silnik i zawieszenie. A tak wygląda to teraz....

1. Wojok 2021-01-10 18:37:53

Rumak, te wycieczki po Litwie, to musiały chyba być dość dawno? Autobus z początku lat 50-tych... Trudno powiedzieć do kiedy mogły być eksploatowane? 

pawelelka77

Hmm, a jesteś pewien, że ta eksploatacja już się skończyła ? Nie zdziwił bym się, gdyby nasze wnuki miały by jeszcze okazję nimi pobrykać

1. pawelelka77 2021-01-10 20:28:24

Wojok, mógłbyś mieć rację z tymi pojazdami w Rosji, czy za wschodnią granicą. Na pewno sporo ich jeździło jeszcze w latach 70 -tych. Z tego co wyczytałem, to obecnie w Rosji są 3 egzemplarze muzealne w różnym stanie odrestaurowana. Na Łotwie i Estonii 1. W latach 90 tych był jeszcze odrestaurowany 1 na Ukrainie Ale już go zezłomowano. Zasadniczo produkcję zakończono w 1961 roku na poziomie ok. 850 szt. Oficjalnie ze względu na ponadnormatywne wymiary: 2,68m szerokość a faktycznie rozpoczętoprodukcję Ikarusa 55.

1. dzeja 2021-01-10 23:07:00

Elegancki.  Dawaj koła, pójdzie od ręki. 

1. pawelelka77 2021-01-13 21:54:49

Czołem!

Dzisiaj niewielką aktualizacją. Pod nóż poszły 'skrzela boczne' na pokrywach 'szafy'. Nie wiem ale jakoś mi się kojarzy ta konstrukcja z drzwiczkami w szafie.

Myślę, że 'skrzela' wyszły nawet możliwie. Autor wycinanki zaplanował, by po obu stronach szczelin były w kierunku 'do tyłu pojazdu'. Po lewej stronie powinny być zwrócone 'do przodu pojazdu'. Takie rozwiązanie miało na celu dodatkowe chłodzenie silnika przez wymuszony obieg powietrza.

W wycinance zaproponowane światła to zwyczajnie porażka. Zarówno z przodu, z tyłu czy na dachu. Wszystkie musiałem  przerobić by jakoś to wyglądało i przypominało orginał. Nie jest to arcydzieło ale byłem ograniczony zapasem koloru z którego wykonałem cokoły.

Na dachu pojawiły się także wloty powietrza z rynienkami. 

Modeli nie maluję ani nie szpachluję, stąd tu i ówdzie widać jakąś szparkę. Niestety nie wszystko podczas budowy idzie idealnie, zgodnie z planem. I wtopy się zdarzają. 

Tymczasem model nabiera właściwych kształtów. 

Przerobione światła stop i pozycyjne . Skrzela po prawej stronie Skrzela po lewej stronie
  1. Szwagier 2021-01-13 22:21:11

Świetnie Ci wychodzą te obłości. Ja to bez szpachli bym nie ujechał. 

1. tulipan740i 2021-01-14 01:47:35

Ładne pudło wyszło. Trochę jak z jakiegoś elektrowozu z epoki. Co do skrzeli to boczne wyszły nawet nieźle ale czuje niedosyt patrząc na te drukowane z tyłu. Tam opracowanie nie przewiduje 3D , czy jeszcze się za nie nie zabrałeś ?  Sklejać bez szpachli takie obłości to wielka sztuka.

Rezultaty 80 - 100 z 139 pozycji
Udostępnij temat: