Samochód osobowy z przyczepą kempingową ANSWER 1:25

1. Zygfryd 2019-01-18 15:46:11

Tarpan  Kolejny model, na który mam ochotę. A to ze względu na sentyment. Pancerny wóz :)

1. Karol1985 2019-01-26 14:50:09

Mała aktualizacja.
    1. Stoję na własnych kapciach :)

2. Pierwszy ( kolejny problem ). Mocowanie tylnej osi do resorów spowodowało, że te się spłaszczyły..... :/ Będzie trzeba je jeszcze raz wyprofilować i zalać CA.

3. Drugi ( kolejny problem ). Układ wydechowy. Po głębszym przeanalizowaniu tematu wyszło, że ten jest wzięty z modeli późniejszych ( Caro lub Truck ) w dodatku z wersji diesiel... Także będzie rzeźbienie...

Wygląda trochę jak 4x4, ale w rzeczywistości wcale nie jest tak źle. Płaskie tylne resory. Trzeba ponownie profilować i zaglutować. Z drugiej strony fajnie bo resory aktualnie pracują :) Już wyglądają jakby bagażnik był przeciążony + podłączony Niewiadów...
  1. AndDi 2019-01-26 15:34:20

Się spłaszczyły, ale wysokościowo, to on dobrze stoi. Zastanów się czy napewno je zmieniać, przecież zwykle będzie stał na kołach nie na dachu.

1. Karol1985 2019-01-26 19:56:13

AndDi - zmieniać to ich na pewno nie będę. Jedyny zabieg jaki planuję to delikatnie podeprzeć wał żeby oś troszkę się podniosła i wtedy za pomocą CA nadać resorom odpowiedni łuk. Teraz jak dojdzie jeszcze Niewiadów to już w ogóle wygną mi się w drugą stronę. 

Swoją drogą nie przemawia do mnie takie rozwiązanie zamocowania tylnej osi. Już bez kół wydawało mi się, że przestrzeń jaka się wytworzyła między podłogą a resorami jest przeogromna.... 

Dodatkowo sam sobie utrudniłem pracę, przez ruchomą oś z której finał finałów nic nie wyszło.... :/ 

1. Karol1985 2019-01-28 02:52:01

Dzisiejszy wieczór w temacie "swobodnego oddychania" czyli..... wymęczyłem wydech. Jak dla mnie 110% normy, ale wiem że w rzeczywistości będzie z jakieś 60-70% 

Do tego doszły listwy z lewej strony. Mimo wszystko Poldek zaczyna wyglądać jak poldek.... :D 

Mam już wizję haka i teraz będę mógł ją zwizualizować :D 

1. AndDi 2019-01-28 12:29:25

Koła jednak psują efekt. Ja wiem, że to są wycinankowe, ale przy następnych jednak się pokuś o waloryzację.

1. Zbyszek001 2019-01-28 14:46:52

... Ja wiem, że to są wycinankowe, ...

AndDi

No OK. Ale na 6 zdjęciu tylne lewe koło wygląda kiepsko.

1. Karol1985 2019-01-28 14:48:53

Te są ściągane, także mam zamiar podmienić je na lepsze  Mam nadzieje 

1. Karol1985 2019-01-30 16:00:33

Dzisiaj taki oto mały szczegół... 

1. aragorn001 2019-01-30 17:10:26

Dzisiaj taki oto mały szczegół... 

Karol1985

Wycieraczki ładne 

1. AndDi 2019-01-30 18:47:50

Wycieraczki ładne 
    aragorn001

Potwierdzam

1. Hipo1990 2019-01-30 22:45:02

że tak się wtrące... relację śledzę trochu. generalnie model wygląda dobrze, ale czasem nie zapomniałeś o zagłówkach? ;p

1. Karol1985 2019-01-31 03:50:20

Hipo1990 - wiem, ale jest to element nie do zrobienia. Może bez przesady, ale założenie było takie, że miał być to raczej standard z moimi dodatkami..... Zagłówki zostały zaprojektowane jako jedna część do podklejenia na tekturę 1mm + prostokąt w kolorze żeby rewers jakoś wyglądał.... Żadnego paska zakrywającego. Został by szlif + dobieranie koloru + malowanie całych zagłówków, a to pewnie pociągnęło by za sobą całe siedzenia...... Stąd ich brak, ale...... nigdy nie mów nigdy ....

1. Hipo1990 2019-01-31 08:14:33

Oj no dla chcącego nic trudnego, czasem trzeba improwizować, a diabeł tkwi w szczegółach. Ja przy swoim DF-ie specialnie przeprojektowałem zagłówki na polonezowskie żeby zgadzały z roczkiem, zrobiłem to rzeźbiąc w tych fiatowskich, dodrukowałem właśnie teksturę - zakrywąjącą wokół zagłówek. No a jak to ma być wersja zubożona C czy jak tam nazwywali przed 83, z dodatkami no to ok :p

1. Skorpion 2019-01-31 19:42:08

Wycieraczki rewelacja ! Moze jakis krotki opis jak i z czego zrobione ?

1. Karol1985 2019-01-31 21:38:21

Tak na szybko. 

Wycieraczki to nic więcej jak połączenie części z wycinanki z domieszką drucika 0,2 mm oraz łebka od szpilki :) 

Jako, że została mi jeszcze tylna wycieraczka do zrobienia postaram się wrzucić krok po kroku co i jak. W sumie żadnej filozofii w tym nie ma :) 

1. AndDi 2019-01-31 22:01:40

Prostota jest piękna i trudna do odkrycia

1. Zygfryd 2019-02-01 19:02:53

Wycieraczki miodzio,chcemy szczegółowy opis i już :) Gdybym wcześniej wiedział, że tak dobrze robisz wycieraczki, to bym Ci przyprowadził swojego Swifta, bo mi zaczął palić bezpiecznik od wycieraczek zaraz po włączeniu zapłonu :/ Ale już poradziłem sobie sam 

1. Karol1985 2019-02-04 01:26:10

Dziękuję za tak dobre opinie "takiej małej rzeczy" 

Na nowy tydzień ( tak, jest już poniedziałek ), dwie sprawy. Jak zawsze: jedna dobra, jedna zła ( ale to wyjdzie później ). 

1. Dobra - poniżej fotki z budowy wycieraczki ( etapy budowy opisane pod zdjęciami. Tak wydaje mi się lepiej, jak wszystko pisać z numeracją zdjęć ). 

2. Zła - oczywiście wycieraczka tylnej szyby jest kopią wycieraczek przednich, przez co jest za krótka i trzeba będzie zrobić ją od nowa trochę dłuższą ( co prawda liczyłem się z tym już wcześniej, ale zrobiłem ją i przymierzyłem dla tutoriala ). 

P.s.  - jest to mój swego rodzaju "debiut" i już wiem, że teraz w ten sposób będę wykonywał ten element w przyszłych projektach. 

Więcej pisać nie będę czas na fotki z opisami:

Rzeczone wycieraczki z wycinanki. Jak dla mnie są zrobione przede wszystkim w drugą stronę. W pierwszej kolejności biorę drucik 0,2 mm i wyginam z niego 'ramię' gumy . Tutaj ramię to odpowiednim wygięciu i docięciu. Teraz szpilką tablicową robię otwór w ramieniu wycieraczki. Po tym zabiegu za pomocą AK-3 wycinam ramię zostawiając mały naddatek kartonu ( cześć delikatnie większa ) I wycięte ramię. Teraz przez otwór w ramieniu przeciągam zwykłą szpilkę, która będzie robić za trzpień całej wycieraczki ( chyba dobrze to nazwałem :) ). Kolejnym etapem jest wycięcie gumy wycieraczki. Tu również wycinam część trochę z naddatkiem. I tutaj mamy składowe naszej wycieraczki. Do łączenia elementów wcześniej wykorzystywałem CA, ale że ten mi się skończył poszedł tradycyjnie butapren. Wymaga to więcej czasu na schnięcie poszczególnych połączeń. Tutaj gotowe elementy do ostatniego połączenia. W przeciwieństwie do wycieraczek przednich, tutaj ramię jest równoległe do gumy i jej stelażu. Szpilka została odcięta Gotowa wycieraczka I pomalowana ( czarny marker ). Jeszcze jedno zbliżenie na gotowy element. I jak pisałem w poście, zła wiadomość. Wycieraczka jest MEGA za krótka przez co będzie trzeba zrobić ją jeszcze raz przede wszystkim dłuższą... :)
  1. Zygfryd 2019-02-04 12:08:48

No i git :D Przyda się w późniejszych projektach :) Najprostsze rozwiązania są najlepsze :)

Rezultaty 80 - 100 z 322 pozycji
Udostępnij temat: