Parowóz Ol49 i parowozik Px48, skala 1:45

1. Arturo 2017-11-24 15:09:40

Witam.

Od jakiegoś czasu produkuję się z budową modelu parowozu Ol49 w skali 1:45 z wydawnictwa Modelik. Zacząłem równocześnie dwa parowozy, dodatkowo Px48, ale on jednak poleżakuje i poczeka na lepsze czasy.

Pomijając dość kiepskie rysunki, to model jest dobrze przygotowany i raczej wszystko odbywa się bezstresowo. Jako, że relację prowadzę na innym forum od dłuższego czasu, to w tym poście będzie szybkie nadgonienie do czasów obecnych. Następnie relacja pójdzie dalej w moim stylu (raz na pół roku, okraszona nudnym tekstem :D).

W czasie budowy popełniłem błąd z osiami, na szczęście został mi wytknięty i poprawiłem. Były w złej kolejności przyklejone (najbardziej rozbudowana powinna być z przodu). 

Zapraszam do oglądania zdjęć i zaglądania do relacji :)

1. Fokus 2017-11-24 20:57:05

Bardzo ładnie, zapowiada się piękny parowóz. Powiedz jak sobie radzisz z drukiem cyfrowym? Czym kleisz, i jakich farb używasz? Będę tu zaglądać.

1. AndDi 2017-11-24 21:21:17

Mnie się on już podoba

1. Arturo 2018-06-09 22:46:38

Po dłuższym czasie powróciłem do budowy najbrzydszego polskiego parowozu.

Wykonałem resory i ustawiłem koła na stałe.

Obawiałem się, czy popielnik nie będzie się gryzł z resorami, ale na szczęście do tego nie doszło :-)

1. Arturo 2018-06-17 20:25:45

Hełol. Układ hamulcowy ukończony... Rozklejany dokładnie dwa razy, za pierwszym razem byłem zadowolony póki nie odwróciłem rysunku :-)
    Tak, przykleiłem na odwrót.
    Potem miałem problemy z dźwignią hamulcową. Mimo wszystko nie pasowała. Skróciłem ją, przesunąłem i jest jako tako.
    Jest krzywo, wiem. Rozklejanie nie pomaga w zachowaniu symetrii :-)

1. NIUNIA 2018-06-17 21:12:50

Hello Arturo, bardzo dobry Parowozik nam się zapowiada. Ja lubię chyba najbardziej modele z wydawnictwa Modelik bo mają dużo szczegółów, klejenie na styk jak lubię i w sumie najczęściej wszystkie części do siebie pasuję i nie ma niespodzianek. Powodzenia i pozdrawiam. Koła super.

1. Arturo 2018-06-17 21:35:42

Fokus, wybacz, ale nie wiem jak to się stało - przegapiłem Twoje pytanie sprzed ponad pół roku. 
    Druk cyfrowy po prostu maluję. Jak nie jestem leniwy, to położę najpierw podkład akrylowy :-)
    Używam farb: czerwony - olejna Tamiya XF-7, czarny, biały - Vallejo akrylowe. Inne kolory to m.in. akrylowe Italeri (rdza).

Niunia, też jestem wielkim fanem Modelika. Ten model jest jednak autorstwa innego niż zwykle projektanta i są niewielkie babole i chaos na arkuszach.

1. Fokus 2018-06-25 18:42:37

Opłacało się być cierpliwym :) A dla czego twierdzisz że jest to najbrzydszy Polski parowóz? Wszyscy wiedzą że nie ma brzydkiego parowozu. Wszystkie są piękne, a ten zapowiada się równie atrakcyjnie. Super robota, jestem spokojny o efekt końcowy.

1. Maciejesław 2018-06-25 21:35:21

Dobrze idzie. Pomaluj tylko maźnice na czarno wewnątrz ostoi, albo je bardzo mocno usmaruj. nawet jak były malowane to po godzinie pracy ponownie stawały się całe wypaćkane przepracowanym smarem.

1. Arturo 2018-06-28 07:59:08

Fokus, dlaczego najbrzydszy? Wydaje mi się ta Olka jakoś taka nieproporcjonalna, wysoka i krótka. Ale najbardziej chyba oszpeca ją ta trumna na kółkach z tyłu :-)

Kalafior, rzeczywiście spróbuję to pobrudzić. Chociaż brudzenie u mnie to tak 2/10. Mam skłonność do przesady, co już pokazałem nieraz :-)

Dłubię przy silnikach aktualnie. Zamiast śrub użyłem nitów, bo po malowaniu pędzlem i tak nie ma różnicy, a złotówka w kieszeni :-D

PS. Nie da się jakoś zrobić, by być zalogowanym na stałe?

1. AndDi 2018-06-28 09:02:36

PS. Nie da się jakoś zrobić, by być zalogowanym na stałe?

Arturo

Ja mam zapamiętane hasło przez przeglądarkę, może też tak sobie zrób. Jak tak masz, to tylko klikasz zaloguj i już jesteś.

PS. Robota idzie pięknie

1. Arturo 2018-07-05 13:33:16

No witam.

Nadal siedzę na silnikach, ale postanowiłem pokazać co tam wyrzeźbiłem i mimo najszczerszych chęci zdjęcia mi nie wychodziły 

Postanowiłem trochę podnieść sobie ciśnienie i na podstawie relacji oraz zdjęć dodać kilka przewodów. Drut jak zwykle nie chciał współpracować, bo po co. Niemniej jeden silnik ukończyłem! Następnym razem pokażę już oba pomalowane i na miejscu 

Lenistwo ws. zalogowania uratowało krytykanta z tematu Fiat 125p przed złośliwym prztyczkiem, więc może to i lepiej, że nie zapamiętuje 

1. Arturo 2018-07-15 22:07:41

Helo!

Pomalowałem silniki :-)

1. primo 2018-07-17 19:43:47

No to gitara :-).

1. AndDi 2018-07-17 21:10:08

No to gitara :-).

Wojtek93

A nawet dwie ładne gitary

1. djnoorbi 2018-07-17 21:42:11

Jak patrzę na te koła, to mnie coś dołuje. Nigdy nie dosięgnę tego poziomu. Gratuluję.

1. Arturo 2018-07-19 16:23:08

He he. To chyba nie do mnie o tych ładnych kołach? :-)
    Kompletnie mi te szprychy nie wyszły, chociaż próbowałem. Zalałem cyjanoakrylem, szlifowałem, rozwarstwiało się, naprawiłem i zrezygnowałem. Modelik niestety robi takie grubo ciosane, a moje znienawidzone wydawnictwo A robi fajne, cieniutkie szprychy. Gdzie tu sprawiedliwość? :-)
    Niemniej podejrzałem u Kalafiora pomysł z nacinaniem nożykiem. Będę musiał w przyszłości wypróbować, chociaż szlifowanie w tych wąskich szczelinach i tak mi kompletnie nie idzie. 

Model dla lubiących zagadki. Zagadka z cz. 103 i tak należy raczej do tych prostszych, bo chyba już wiem co i jak :-)
    No i elementy od układu napędowego przygotowane :-)

1. NIUNIA 2018-07-19 20:59:05

Ooo jaki fajny silnik 

1. Arturo 2018-07-21 16:50:42

Zadziałało mi dodawanie zdjęć na telefonie, wielkie wow :-D

Klasycznie z brudzeniem pojechałem po bandzie, ale w przyszłości nie będę w ogóle brudził, albo delikatny pyłek gdzieniegdzie ;-)

Przykleiłem silniki i uwiązałem koła. Autko w skali 1:43, więc pasuje :-)

1. Data 2018-07-21 19:13:26

Ha, ledwo wyszedłem dziś z domu, a tu Ol cztery dziewięć w akcji /mieszkam w pobliżu terenów kolejowych w Wawie/. Awaria panewek usunięta i ruszyła :) Zauważyłem, że pomimo wieku właściwie maszyna w ogóle nie miała rdzy - przekleństwa samochodów i motocykli

Rezultaty 0 - 20 z 121 pozycji
Udostępnij temat: