Fiat 125p

1. Szwagier 2021-03-06 20:11:27

No i warszawa czeka na diody żeby oświetlić działkę, więc korzystając z tego że mam urlop to zaczełem kolejny model. Fiacior, moje marzenie z dzieciństwa... Zawsze sobie mówiłem że jak dorosnę to będzie mój pierwszy samochod... No i co?? No i jak dorosłem to bohaterowie sie zmienili jak w kreskowkach, wtedy nikt nie chciał tym jeździć, zwłaszcza młodzież. Moda była na import.. Golfy 2, kto bogatszy to 3  a więc po kilku słowach wstępu, zapraszam do relacji, model jakoś nie ma dużo części, ale zrobię to po Szwagrowemu, czyli coś przerobię, tu coś dodam, tam pomaluje. Narazie szkielet i okładka. 

1. Skorpion 2021-03-06 20:15:18

No to ja pierwszy zasiadam na widowni , tym bardziej , że mam już go za sobą :)) Oprócz tego mam go powiekszonego i też już chodzę z zamiarem zabrania sie do klejenia. Jeśli dobrze pamiętam , to ten szkielet z przodu możesz wyrzucić , bo będzie przeszkadzał , ale moge się mylić :)) Tak czy siak - powodzenia.

1. tulipan740i 2021-03-06 20:48:35

Zawsze sobie mówiłem że jak dorosnę to będzie mój pierwszy samochod... No i co?? No i jak dorosłem to bohaterowie sie zmienili jak w kreskowkach, wtedy nikt nie chciał tym jeździć, zwłaszcza młodzież. Moda była na import.

Szwagier

To prawda. Ale teraz historia aut tego typu koło zatacza i takie fiaciory, zresztą jak i zachodnie youngtmery w dobrym stanie wracają do łask. Miłośnicy motoryzacji chętnie nimi jeżdżą w potoku ulicznym beznamietnych, mało wyrazistych, plastikowych autek w technologi downsizingu. A w przypadku zagranicznych aut z tamtych lat płacą niejednokrotnie więcej niż za nie jedno nowe auto z salonu. Takie auta określa zasada nie ważne ile ma lat, ważne w jakim jest stanie. Teraz takie Fiaty 125, maluchy, czy inne Warszawy odrestaurowany są wysoko cenione. Kolega ma odpicowaną Czajkę. To dopiero jest czad gdy wyjedzie na miasto. Od razu trzy miejsca parkingowe zajmuje

Wracając do modelu to już widzę jaki sztos będzie 

1. AndDi 2021-03-06 20:51:54

Miałem, jeździłem uwielbiałem. MR poj. 1500, kolor piasek sahary

1. beata 2021-03-06 21:19:20

Też jeździłam takowym

Czekam niecierpliwie na efekty.

Aha....Gdybyś chciał drzewko do makiety, to mogę zrobić Ci prezent. Sama zrobiłam.

wysokość jakieś 12-13cm
  1. AndDi 2021-03-06 21:40:00

Piękne drzewko, lepsze od tych kupnych. Jaka to skala?

1. Szwagier 2021-03-06 23:38:53

Beata fajne dzewko, a co do prezentów to lubię dostawać 

1. Szwagier 2021-03-07 00:22:26

Skorpion toś mnie pocieszył z tym przodem, a tak fajnie się zaczęło. 

Tulipan740i taki klasyk to fajny od święta, a na co dzień to jakieś nowsze auto. Cóż wiem na ten temat, zwłaszcza jak stara bryka nie chce zapalić, po za tym to szkoda takim klasykiem śmigać zima. Ja na co dzień mam Mercedesa, a od świeta gdy jestem w Polsce, to wyciągam z garażu mojego malucha. 

1. DARK HAUER 2021-03-07 00:26:47

Czy to kultowy 1313 że 'Zmienników'?

Znając Ciebie będzie full wypas 

1. tulipan740i 2021-03-07 09:38:06

Tulipan740i taki klasyk to fajny od święta, a na co dzień to jakieś nowsze auto. Cóż wiem na ten temat, zwłaszcza jak stara bryka nie chce zapalić, po za tym to szkoda takim klasykiem śmigać zima. Ja na co dzień mam Mercedesa, a od świeta gdy jestem w Polsce, to wyciągam z garażu mojego malucha. 

Szwagier
    Dokładnie tak. Nikt nie będzie klasyka pod chmurką trzymał. Jazda od święta i tylko w sezonie, w końcu  takie auta to lokata kapitału, przyjemności też trzeba dozować.Ja w prawdzie nie mam klasyka z lat70 bo tylko 26 letnie BMW 7er. Auto użytkuje na co dzień bez żadnych problemów,co nie znaczy że w garażu nie ma co robić przy takim aucie (profilaktyka, eksploatacja). Jestem też w połowie drogi do e24, ale już pod strzechę tak jak piszesz.

1. beata 2021-03-07 17:03:30

Dajesz Dawid adres, i drzewko jedzie do Ciebie.

Andrzeju, skalę trudno określić, ale robiłam pod 1:25.

1. Szwagier 2021-03-07 18:56:34

Tulipan740i 7ka też fajna,ogólnie to lubię merce i bmw z lat 80/90. ja do nie dawna miałem merca w124 balerona z 91 roku fajna bryka. Teraz jeżdżę w205 też fajny, ale już nie ma tej duszy co ten stary.

Beata poszło na priv. 

Mój stary w124 baleron.
  1. tulipan740i 2021-03-07 20:21:52

Baleron ładny. Felga słuszna. Dokładnie, dusza pozostaje w takich autach. Lata 90 to solidne auta nie to co teraz. Rozrząd od strony grodzi, a koło zębate do napędu rozdzadu jest wykonane z jednego kawałka co wał. Koło do wymiany? Nie! Cały wał korbowy. Tak się dym.... klientele. A takie auto z lat 90 jak jest w dobrym stanie wcale nie ustępuje komfortem jazdy nowym konstrukcją. Jaki tam miałeś motor? Benzyna na mechanicznym wtrysku, czy diesel? 

A to moja Beti na działeczce, 4.0 V8  benzyna, bez vanosów, 6 biegowy manual ZF. W sumie z tą skrzynią to biały kruk. Sama frajda

1. Szwagier 2021-03-08 18:08:28

Beti ładnie się prezentuje na działce, nie to co moja warszawa-łajdaczka  tam miałem 2 litrową benzynę, teraz też mam 2 litry w benzynie tylko to już inna technologia w205 fajny, tylko trochę zbyt plastikowy. Tulipan740i my tu pitu pitu o samochodach, a fiacior się sam nie zrobi. Zaczyna to przypominać trochę kancioka. 

PS. Wszystkiego najlepszego kobitki z okazji waszego święta. ( życzy Szwagier i fiat) 

1. tulipan740i 2021-03-08 18:43:07

Warszawa i Beti też chyba zasługują na życzenia w dniu dzisiejszym. Ale ja swojej Beti nie skladalem. Co do fiaciorka to nie dało by się zastąpić tych wręg pod maską i w bagażniku jakimś bardziej realnym wyposażeniem.Był by wypas.

1. Szwagier 2021-03-09 10:35:41

Tulipan740i na razie nie czuje się na siłach żeby zrobić silnik, może kiedyś. Tak patrzę na tą fotkę z uniesione maska i coś mi tu nie pasuje. W fiacie otwierała się w przeciwną stronę. 

1. tulipan740i 2021-03-09 11:33:01

Tak patrzę na tą fotkę z uniesione maska i coś mi tu nie pasuje. W fiacie otwierała się w przeciwną stronę. 

Szwagier
    Tak, ale do fotek trudniej by ją było na przodzie ustawić, żeby te żebra pokazać. Tak patrzę z jakiego opracowania poloneza , fiata dopasować silnik, ale chyba rzeczywiście będzie problem, żeby nie bawić się we własne projekty.

1. tulipan740i 2021-03-09 11:41:54

Mniej więcej powinien pasować z tego opracowania, ale trochę na niewielkie piractwo byś musiał się zdać, bo chyba nie kupił byś wycinanki dla silnika

https://www.mojehobby.pl/products/WMC-024-VAZ-2101.html

1. AndDi 2021-03-09 12:01:12

Mniej więcej powinien pasować z tego opracowania, ale trochę na niewielkie piractwo byś musiał się zdać, bo chyba nie kupił byś wycinanki dla silnika

tulipan740i

Bardzo nie ładnie tak sugerować

1. tulipan740i 2021-03-09 12:12:27

Bardzo nie ładnie tak sugerować

AndDi
    Nie ładnie, nie ładnie. Ale skoro opracowane nie zawiera silnika i skoro czasem są tu całe  modele z płyt, to chyba takie niewielkie "nie ładnie" to mniejsze zło. Bo że  zło to nie przeczę. Zresztą nie wiadomo, czy Szwagier się zdecyduje w ogólne na wykonanie silnika.

Rezultaty 0 - 20 z 156 pozycji
Udostępnij temat: