Fiat 125p

1. tulipan740i 2021-03-11 23:04:33

A no pokazałeś co umiesz w poprzednich pracach, to teraz Ci tu wymyślają jakieś silniki, grile  i zegary

1. Skorpion 2021-03-12 00:57:05

Byc moze jest tak jak mowisz , ja az tak bardzo nie wnikalem w podobienstwa , dla mnie najwazniejsze bylo w miare dobrze odwzorowac maske i bagaznik , a reszte z grubsza zrobilem tak , jak przewidzial autor. Moj Fiat po przeskalowaniu , to mniej wiecej 1:20 , w tej skali mam tez Lade , do ktorej link zapodal Tulipan i w sumie zastanawiam sie , czy za nia sie nie zabrac. Oprocz tego mam jeszcze kilka modeli osobowek , i wszystkie zamierzam powiekszyc , bo w 1:25 , to mi nie bardzo wychodza ( patrz Polonez ) , poza tym nie lubie dlubac w takich malenstwach :) Dzialaj dalej , wg swojego planu , upodabniaj co sie da i bedzie git :)

1. Szwagier 2021-03-12 14:21:24

Dalej meczę ten przedni pas. Znów musiałem ciąć w powietrzu, bo musiałem zrobić miejsce na gril. Gdybym go nakleił na to co juz miałem to by dziwnie odstawał. Wnętrze ramki trochę było poszarpane i ulało się tam podkładem  wsunolem do środka ołówek i skalpelem odciołem wszystkie farfocle. Światła zrobione z naklejek na drzwiczki, trochę za duże były to zmniejszyłem je wybijakiem. Spodobały mi się żółte światła, więc zrobiłem test. Jedno szkielko pomalowałem od zewnetrzej strony a drugie od środkowej. Zdecydowałem że pomaluje od środka bo fajnie się mieni, niby białe a żółte. Tak jakby żółte żarówki by były w środku. Widać to na zdjęciach jak przysłonie ręka od tyłu, to stają się bardziej białe.

Skorpion ta lada co podesłał mi tulipan740i zaciekawiła mnie. W porównaniu do fiata dużo detali ma. 

Ołówkiem poprawiam kształt. Skalpelem opierając o ołówek odcinalem wszystkie farfocle Naklejki na dzwiczki Test żółtej farbki Jak się zaciemni tył, to stają się bardziej białe. Pod lampa żółte
  1. Wojok 2021-03-12 17:10:24

No, nie powiem, przedni pas wygląda konkretnie. Reflektory bajerka

1. AndDi 2021-03-12 17:24:35

No, fajny jest. Choć mnie się bardziej podobał z białymi światłami, ale to kwestia gustu.

1. Sebastian01 2021-03-12 17:59:50

Ja pamiętam fiaty z żółtymi światłami. To taki PRL-owski tuning był, zaraz po tym pasku przeciwsłonecznym z napisem CIBIE (cokolwiek to znaczyło, bo do dziś nie wiem) i halogenami w pokrowcach z tymże napisem :)

1. Zygfryd 2021-03-12 18:26:59

Świetnie te odboje do drzwiczek imitują lampy  Fiacior jak ta lala będzie 

1. Szwagier 2021-03-12 18:47:38

Sebastian na pasek mam nawet fajny materiał.... Taka folię niebieska, myślałem jeszcze o jednym pasku. Pasek antystatyczny takie coś się zawsze ciągło z tyłu za tymi fiatami 

AndDi one nie są aż tak żółte. Jak będą zabudowane to będzie mniej światła wpadać do środka i będą bardziej białe hehe. Trochę tylko dałem tej farby. Jak sid patrzy z boku to wydają się białe. Bo te gumki do drzwiczek są grube, a pomalowane są od drugiej strony. 

1. tulipan740i 2021-03-12 19:41:35

Ja pamiętam fiaty z żółtymi światłami. To taki PRL-owski tuning był, zaraz po tym pasku przeciwsłonecznym z napisem CIBIE (cokolwiek to znaczyło, bo do dziś nie wiem) i halogenami w pokrowcach z tymże napisem :)

Sebastian01

Cibie to firma, która produkuje, albo produkowała halogeny do aut cywilnych jak i rajdowych. Ale daaaawno nie widziałem żadnego ich produktu. Halogeny były naprawdę dobre, miałem je w Polonezie. Halogeny te mi ukradli w nocy na parkingu i o...... . Zresztą  pewnie jak wielu innym. 

1. tulipan740i 2021-03-12 19:44:10

Światła wyglądają bardzo fajnie. Żółty odcień nadaje klimatu tamtych lat. 

1. Zygfryd 2021-03-12 20:33:19

Cibie to firma, która produkuje, albo produkowała halogeny do aut cywilnych jak i rajdowych. Ale daaaawno nie widziałem żadnego ich produktu. Halogeny były naprawdę dobre, miałem je w Polonezie. Halogeny te mi ukradli w nocy na parkingu i o...... . Zresztą  pewnie jak wielu innym. 

tulipan740i

Cibie w latach '90 wykupiło Valeo i produkowało halogeny na ich matrycach. Valeo jest do dziś i dobre akcesoria mają, ale to pewnie wiesz jak masz samochód  Tak wyczytałem. Dość popularne w rajdówkach, dlatego każdy takie chciał u siebie

1. tulipan740i 2021-03-12 20:53:37

Zygfryd i tak może być. Cibie i Valeo to Made in France. Ale powszechna chęć posiadania ich złodziejstwa nie usprawiedliwia .  Ale cóż takie czasy to były. Chociaż kilka lat temu w Łodzi pod zoo też mi zaj.... li antenę CB.  

1. Szwagier 2021-03-13 13:33:43

Fotele po podkładzie wyszły trochę lepiej. Tam w tych rowkach pewnie klej został i dlatego to tak wyszło. Z licznikiem nic nie robiłem, kierownica go trochę przykryła  wnętrze pomalowane, fotele w środku. Można zamykać, potrzebuje przednia szybę żeby określić dokąd ma być maska i podszybie. 

Wyszły trochę lepiej niż ostatnio, ślę i tak nie jest idealnie. Wnętrze się maluje Brzydki licznik zakryła kierownica Dorobiłem zagłówki
  1. Szwagier 2021-03-13 23:29:13

Na Facebookowj grupie pytano mnie czym kleje szyby. Więc poruszę temat jak ja to robię. Często miałem problem z brudnymi szybami, ale doszlem do wprawy. Szyby kleje na butapren, jak dla mnie naljepszy klej do szyb  Bo jak coś wyjdzie to łatwo go usunąć. Kiedyś dawałem go oszczędnie, ale w niektórych miejscach gdzie było go mało, klej zdążył odparować a szybka odklejała się z czasem/z dalszą obróbką modelu tzn. Szpachlowanie, szlifowanie i na tym etapie było ciężko już ją podkleić. Teraz jadę równo z "buciem":) na bogato, to co wyjdzie roluje palcem w takie bobki z kleju haha  trochę też zbiorę patyczkiem którym nakładałem klej, bo klej który już na nim podesknoł fajnie zbiera te resztki z szybki. Na koniec specyfik który kupiłem przez przypadek.. Czyli tamiya lacquer thinner. To jest rozcienczalnik do farb olejnych, a ja maluję akrylami. No ale jak kupiłem to eksperymentowałem. Świetnie zmywa to butapren i nie matowi szybki. 

Butapren wyszedł na szybke Roluje bobki z kleju palcem Bobek na patyczku Bobki z kleju To co nie zeszło, myjemy tym. Tylko oszczędnie żeby szybki nie odkleić Niebieski mini wycior nakłada lacquer thinner, patyczkiem czyszcze Szyba po myciu Czysta szyba na gotowo Czysta szyba na gotowo Czysta szyba na gotowo
  1. tulipan740i 2021-03-14 08:31:54

Podobnie wałkuje się klej polimerowy. Myślę że nawet jest lepszy do szyb, ponieważ jest przezroczysty. Równie łatwo można usunąć nadmiar, gdy lekko podeschnie. Używam tylko polimeru i CA. Przednią szybę można wykończyć jakąś subtelną uszczelką

1. GTiStyle 2021-03-14 17:21:34

A ten taki mały wacik skąd dorwałeś? 

1. Zygfryd 2021-03-14 17:56:25

Interesujące. Szybka wygląda porządnie. Ciekawe jak na polimerowym by to wyszło  A co do tego mini mini czyścika to również jestem ciekawy skąd to masz 

1. Szwagier 2021-03-14 18:33:20

Nie mogłem skopiować linku, to zrobiłem zrzut ekranu aukcji. Tymi wyciorkami czyszczę aerograf. Koncówka 1,5mm wchodzi w każdy zakamarki. 

1. Zygfryd 2021-03-14 19:02:16

Interesujące  A Czy ten zmywacz Twój nie wyciera farby z retuszu?

1. Szwagier 2021-03-14 19:16:09

Może wytrzeć, dlatego używamy oszczędnie, najlepiej właśnie takimi nasaczonym patyczkami. 

Rezultaty 60 - 80 z 156 pozycji
Udostępnij temat: