Chełmżyńska – wieża ciśnień

1. PAN-KARTON 2024-07-14 18:49:17

Nie wierz we wszystko co znajdziesz w internecie.

AndDi

No nie wierzę

W końcu się zabrałem do roboty. Musiałem na nowo zaprojektować kształty murów oporowych ( przypory ). Trzeba to teraz posklejać i dociąć. No właśnie wznoszący się lekko teren wymusza docinanie prawie każdej przypory inaczej. O retuszu nie wspomnę, jest co robić Po raz drugi zapomniał bym o wyłazie dachowym ale już jest narysowane i wydrukowane więc powinno się udać

Prototyp bez retuszu.
  1. PAN-KARTON 2024-07-15 10:39:09

Przypory sklejone. Polecam wątek :

http://www.kartonowki.pl/forum/temat/4663,mikstura-mb

Dzięki tej miksturze udało mi się to skleić tak dokładnie i szybko Przyłożone na sucho.

1. AndDi 2024-07-15 22:46:28

Dziwna kolejność budowania, przypory na końcu, nowa technologia Pana Kartona

Magia klejenia z kartonu.

1. PAN-KARTON 2024-07-15 23:21:56

Dziwna kolejność budowania, przypory na końcu, nowa technologia Pana Kartona

Magia klejenia z kartonu.

AndDi

Często opowiadam życiową prawdę Inwestorom ;

- Jeden facet nie zbuduje sam domu w sto dni ! Ale i stu facetów domu nie zbuduje w jeden dzień.

to drugie nie zadziała na prawdziwej budowie

- Skoro prawdziwe domy stawia się zaczynając od fundamentów, to widocznie z kartonu można zaczynać od dachu...

"Magia klejenia z kartonu" AndDi

1. Kikol77 2024-07-16 00:28:20

he he 

A wiecie słyszałem o technologi stawiania nawet dośc wysokich budynków od dachu, muszę poszukać w necie bo to była dość nowatorska metoda.

1. PAN-KARTON 2024-07-16 00:51:19

he he 

A wiecie słyszałem o technologi stawiania nawet dośc wysokich budynków od dachu, muszę poszukać w necie bo to była dość nowatorska metoda.

Kikol77

Są czasem takie potrzeby (foto)
    A to o czym piszesz, jak znajdziesz to i tak fundament i pod-konstrukcja szkieletowa musi być. Chyba że w fabryce domów gotowych, tam i od komina można zaczynać

Spotkasz się z takim czymś w technologii "Kanadyjczyków" Po szybkim postawieniu szkieletu, przekrywa się dachem konstrukcję aby warunki atmosferyczne nie wpływały znacząco na wysuszone drewno. Kanada jako jedyna na świecie opracowała technologię suszenia drewna do budowy domów a nie jedynie podsuszania. Nie wspomnę o technologii PL, tu się buduje domy szkieletowe z drewna które jeszcze wczoraj rosło w lesie A potem reklamacje i zła opinia o tej technologii.

1. PAN-KARTON 2024-07-16 01:23:26

Gadu gadu, a tymczasem może zacząć padać, rynny zbierają wody opadowe z dachu

1. Wojok 2024-07-16 01:48:44

Hmm, zdjęcie zrobione o 01.24, a opisane i wrzucone o 01.23.  Wehikuł czasu, czy co ?

1. PAN-KARTON 2024-07-16 02:06:13

Hmm, zdjęcie zrobione o 01.24, a opisane i wrzucone o 01.23.  Wehikuł czasu, czy co ?

Wojok

Mistrz drugiego planu, trzeba uważać co się pstryka

Spieszy 3 minuty, ale mi to pasuje bo jak mam wyjść i zdążyć to lepiej być 3 minuty przed czasem niż się spóźnić

1. AndDi 2024-07-16 10:17:19

Gadu gadu, a tymczasem może zacząć padać, rynny zbierają wody opadowe z dachu

PAN-KARTON

Pan Karton tak wszystkim gadu gadu, że powinno się relacje zakładać co by inni mogli się uczyć, a sam co?! Relację założył, ale już w relacji nie pisze z czego rynny zrobił.

"Sie domyślowywuję", ale pewności nie "mom"

1. Wojok 2024-07-16 12:45:42

Pan Karton tak wszystkim gadu gadu, że powinno się relacje zakładać co by inni mogli się uczyć, a sam co?! Relację założył, ale już w relacji nie pisze z czego rynny zrobił.

AndDi

Ale mnie się bardzo podoba ten sposób prowadzenia relacji. Bieżące aktualizacje, wykonane elementy pokazane jeszcze przed przyklejeniem na amen, co pozwala na zmiany. Oglądający mogą się wypowiedzieć, a wykonawca to wprowadzić, przez co model dużo zyskuje.

1. AndDi 2024-07-16 13:35:42

Ale ja nie piszę, że mi się nie podoba sposób prowadzonia relacji, tylko delikatnie (wręcz niezauważalnie) wytykam mu brak konsekwencji

1. PAN-KARTON 2024-07-16 15:44:11

Drodzy Koledzy, szanowni Czytelnicy, moi kochani podpowiadacze, krytykanci, malkontenci, bijący brawo, obserwujący i Ci co udzielają się na bieżąco czyli prawie wszyscy (?)

Bardzo miło słyszeć słowa że oprócz modelu podoba się moje podejście do modelarstwa. Że moje relacja niesie za sobą nie tylko decyzję ale również dyskusję. Mi osobiście bardzo na tym zależy. Właśnie w ten sposób uczę się od Was jak gryźć tę suchą bułkę. Będę zawsze powtarzał że, tylko tak można się czegoś nauczyć od innych - słuchając i wyciągając wnioski. A że czasem coś samemu wymyślę...

Jak to się mówi wszystkim nie dogodzisz, ale staram się.

Relację założył, ale już w relacji nie pisze z czego rynny zrobił.

"Sie domyślowywuję", ale pewności nie "mom"

AndDi
    Reasumując; Model wykonany jest w 99% z kartonu, materiały "obce" to: Rynny poziome i rynajzy ( wkłady od długopisów + drucik ), rynny pionowe ( drut cynowy 1,5mm ), Kratownice okien ( moskitiera ), szybki ( folia PPM + klej polimerowy ), obróbki blacharskie ( folia aluminiowa samoprzylepna ).
    Składa się grubo z ponad 2000 części. Wysokość 46,5cm Szerokość około 16,0cm na planie kwadratu...
    Jak śpiewa M.Rodowicz, "ale to już było... " 
    Wrzucam fotki z postępu prac z ostatnich godzin. Pojawiło się bardzo wiele detali i uzupełnień. ( opis pod zdjęciami ) Model staje się coraz bardziej delikatny i ciężko dotykalski Jak zwykle im bliżej końca tym lista rzeczy o których należy pamiętać wydłuża się w nieskończoność

Drobnica która czeka na złożenie Nadal góra nie sklejona dla wygody Wyłaz / Okienko dachowe Wykończenie przypór Boniowanie narożne na miejscu Belki / legary / murłaty przypory wykańczane na dwa sposoby jak w oryginale.
  1. AndDi 2024-07-16 20:37:12

Sprawa rynien była wałkowana w 14 i 15 zakładce, tam pisałem że będę je robił z cyny.

PAN-KARTON

A co Ty myślisz, że wszystko się czyta, a jak się czyta, to że się wszystko zapamiętuje? Trzeba powtarzać i powtarzać , to w końcu do łba wejdzie

P.S. Nawet Ci ładnie ta "wierza" wychodzi - to w dziabkach to odnośnie Twojego wpisu z 2024-07-13 11:49:43

1. Wojok 2024-07-16 20:51:59

Ale ja nie piszę, że mi się nie podoba sposób prowadzonia relacji...

AndDi

Nie sugerowałem tego

Miałem na myśli, że co by o niej nie pisać, czy ma braki, czy nie, to mnie ten sposób bardzo leży. To w takim sposobie prowadzenia relacji, widzę największy tego sens.

Może niepotrzebnie Cię zacytowałem, i to trochę zamieszało, ale to po Twojej  wypowiedzi przyszło mi to na myśl. No i poszło

1. PAN-KARTON 2024-07-16 21:31:44

P.S. Nawet Ci ładnie ta "wierza" wychodzi - to w dziabkach to odnośnie Twojego wpisu z 2024-07-13 11:49:43

AndDi

Był byk ja byk ! Sorrki

Wierzę że wieża stanie już jutro na miejscu trwają przymiarki i wymyślanie jak to Qwa zapakować do podróży ?

1. PAN-KARTON 2024-07-17 17:26:19

Jak widać zostało tylko przyciąć boczne naddatki drukowanej kostki. Zapakować w karton i w drogę...

Całość składa się z czterech niesklejonych części - podstawka - korpus - dach - iglica - do celów transportowych.

END END END END !!!

Krótkie zestawienie na koniec :

Ilość części w modelu ? Po 2500-nej sztuce przestałem liczyć, ale było to prawie na końcówce więc można założyć coś w okolicy.

Zużyłem:

1,5 tubki kleju Magic

0,5 flakonu kleju BCG ( większość trafiło do kosza jako zaschnięta skorupka )

6 sztuk kleju w sztyfcie Donau

Używałem oprócz tego klejów Polimerowego Dragon, CA atction, Przeziernego Butaprenu Patex i mieszanin ww.

Drukując części własnego projektu zadrukowałem 47 arkuszy A4 Canson 190g/m2. Sporo papieru xero 80g/m2 nie liczyłem

Używałem tektury beermate i introligatorskiej szarej w grubościach 0.5 1,0 i 1,5mm

Wykorzystałem gotową, tłoczoną dachówkę firmy NOCH 56690

Póki co podstawka jest tylko przejściówką do planowanej w formacie ok A3, ale to jeszcze się zrobi.

Przed pakowaniem mam zamiar jeszcze trysnąć to wszystko lakierem w macie Valleyo Premium 62.062 Matt. - oczywiście Aerografem

Czyli mówiąc krótko:

- to jeszcze nie koniec tej relacji

Na podziękowania przyjdzie jeszcze czas, ale pamiętam o każdym kto słowem lub poradą pomagał, dzięki PANy kartony

1. AndDi 2024-07-17 21:38:52

Pięknie wyszła

Włożyłeś w nią kupę roboty i całe serce.

GRATULACJE Młody!!!

1. Limaks 2024-07-17 21:49:58

Panie Kartonie Kochany,

to co wykonałeś, to o rany!

Coś Ty za chińszczyzne jadł, że takie cudo powstało!?

To był prosty model, a po Twoich modyfikacjach system roz....bało.

Coś nietuzinkowego spod Twoich rąk wyszło, 

Aż słowa uznania i pochwały na usta się cisną!

Ja tu zaś modele klepie na raty, 

Będę musiał kiedyś do Ciebie zawitać na warsztaty.

Nic mnie tak nie cieszy jak szczęście drugiego,

Węszę tu puchary dobry kolego. 

Nic dodać nic ująć do Twej pięknej wieży,

Majestatyczna jak żywa aż gębą się cieszy!

1. AndDi 2024-07-17 22:23:03

No i widzisz P. Karton, napisałeś raz wieżę przez "rz" i w świat poszło. Limaks napisał przez "rz" i już niedługo całą Polską zacznie tak pisać i trzeba będzie słownik zmieniać.

Rezultaty 420 - 440 z 480 pozycji
Udostępnij temat: