Chełmżyńska – wieża ciśnień

1. PAN-KARTON 2024-05-16 15:12:38

WOW, pięknie to wyglada :)

Napewno masz w planie ale dopytam :) drzwi czy raczej wrota będziesz jakos uplastyczniał?

można by pomysleć nad zawiasami i szprosami 

Kikol77

Dzięki

Kombinowałem z drzwiami. Ale: okucia zawiasów ( te carne - to ma 12 x 7mm ) nie do wycięcia. Deskowanie drzwi w oryginale płaskie więc nie ma co robić wypustów w przód. Zamek centralny miał być naklejony no i klamka. Resztę zrobię na zasadzie przetłoczenia. Ale zgadzam się drzwi jak do tej pory to najprostszy element i nie wiele się da z tym zrobić oprócz j.w.

Pomyślę jeszcze, bo jak to piszę to wpadł mi pewien pomysł.

W.g. planów skrzydła otwierają się do środka, czyli jako takich zawiasów ( sworzni ) nie widać. Ale jest plan w głowie

1. PAN-KARTON 2024-05-17 04:54:09

I tak na zadane pytanie przez Krystiana, a dla mnie wątpliwość i sugestię, drzwi zostały wyrwane (!), wykonany nowy obmiar, wyrysowano wszystko na nowo i z 15 części każde, powstały nowe drzwi.

Brakuje jeszcze klamki i kluczyka

Porównując stare wykonanie drzwi a nowe - jest różnica - dzięki Krystian za kopa do działania A z rozpędu udało się jeszcze posklejać zapomniane przez wszystkich drzwi tylne, małe.

Nie czuje jeszcze oddechu czasu na plecach, więc takie zadania można robić, gorzej będzie w lipcu...

1. PAN-KARTON 2024-05-17 06:47:04

I wstawione

1. Kikol77 2024-05-17 09:16:50

no i wrota pierwsza klasa :)

Ale ty masz tempo - ja wróce do maty w przyszłym tygodniu mam nadzieje, bo juz zapomniałem jak sie skalpel trzyma 

1. PAN-KARTON 2024-05-17 15:19:04

no i wrota pierwsza klasa :)

Ale ty masz tempo - ja wróce do maty w przyszłym tygodniu mam nadzieje, bo juz zapomniałem jak sie skalpel trzyma 

Kikol77

Tempo mogę utrzymać tylko dlatego że, w nocy nie mam co robić . Krucho z czasem za dnia

1. PAN-KARTON 2024-05-19 19:04:16

Ostatnie naście godzin zeszło się na niekończącym się mierzeniu i przymierzaniu. Niewidoczne docelowo dolne ściany zostały potraktowane na ostro, ostrym skalpelem

Lekka demolka była konieczna ponieważ skrzydła drzwi chowają się w grubości ścian. Z rozpędu zacząłem wyrywać i obok ale milionowa przymiarka powiedziała - Nie trza...

A wszystko po to aby nadać docelowy kształt C.W.C. Na tę chwilę przyłożone na sucho.

Brakować będzie już tylko murów wyporowych w ilości 12 sztuk. Co chwilę ktoś mnie klepie w ramię i mówi - zaczekaj z tym do końca...

1. haydee 2024-05-19 21:22:00

Mam nadzieję zobaczyć to kiedyś na żywo. Chociaż wiem, że będzie ciężko bo nie jeżdzę po imprezach modelarskich .

Ale tu przypomina mi się moja przygoda z zeszłego roku. Sprzedawałem narty po dzieciakach i wystawiłem na Olx. Dzwomi gość i się pyta czy mu wyślę, ja że nie, odbiór tylko osobisty. Rozumiem, dziękuję, do widzenia. Dzwoni na drugi dzień i mówi, że wie, że mu nie wyślę ale czy przypadkiem nie będę w najbliższych dniach przejeżdżał przez Mielec to bym mu podrzucił .

1. PAN-KARTON 2024-05-19 22:40:29

To którędy bym musiał przejeżdżać i akurat mieć ze sobą C.W.C. żeby spełniło się widzenie ? No i akurat musiałbyś być na miejscu. Może prościej wyrwać się na którąś imprezę w okolicy w tym roku ?

Akurat w Mielcu się dziś skończyła

1. PAN-KARTON 2024-05-20 07:30:08

Minął dokładnie miesiąc od pierwszego cięcia kartonu z C.W.C.

Bryła / gabaryt zakończony. Spore bydle wyszło z tego

Zmieni się już tylko iglica jeśli chodzi o wymiary i dojdą mury oporowe, ale to już na podstawie. Zostało detalizowanie i upiększanie oraz plan na podstawkę (???)

Pewnie coś do 1-2 czerwca dojdzie (?) AndDi zapowiedział chęć oblookania na żywo. Przytargam na Babarybę, rzecz jasna nie jako model do konkursu.

1. Sebastian01 2024-05-20 08:58:47

Imponująca budowla 
    Liczę na jakiś gotycki kościół lub zamek w przyszłości, bo widać, że architektura to dziedzina, w której czujesz jak ryba w wodzie :)

1. Kikol77 2024-05-20 09:50:34

zgadzam sie z Sebastianem ewidentnie ta dziedzina ci pasuje, ja licze na własny projekt :D

1. AndDi 2024-05-20 10:07:37

Pewnie coś do 1-2 czerwca dojdzie (?) AndDi zapowiedział chęć oblookania na żywo. Przytargam na Babarybę, rzecz jasna nie jako model do konkursu.

PAN-KARTON

Lepiej nie komentować, bo to może znowu jakaś podpucha 

1. PAN-KARTON 2024-05-20 10:23:04

Lepiej nie komentować, bo to może znowu jakaś podpucha 

AndDi

Przeprosiłem i obiecałem że podpuch nie bedzie 

Sam zaproponowałeś ze na Babarybe przywieść co bedzie 

1. AndDi 2024-05-20 11:37:30

Ja tam nie wiem i od tamtego czasu nie ryzykowałem i wolałem nie komentować Twojej produkcji.

Uważam, że na BabaRybę, to pewnie wieżę skończysz, ale z podstawką to zapewne nie zdażysz.

1. PAN-KARTON 2024-05-20 14:19:45

Imponująca budowla 
    Liczę na jakiś gotycki kościół lub zamek w przyszłości, bo widać, że architektura to dziedzina, w której czujesz jak ryba w wodzie :)

Sebastian01

Jak za łatwo idzie to i zabawa mniejsza, fajnie jak są jakieś problemy z wycinanką. Człowiek się nawQ...ia a i nakombinować się trzeba inaczej niż tu.

zgadzam sie z Sebastianem ewidentnie ta dziedzina ci pasuje, ja licze na własny projekt :D

Kikol77

Jakieś propozycje ? tyle pięknych zapomnianych obiektów jest na tym Naszym padole. Jak już by co, to coś PL, zagramaniczne jakoś obcykane są za bardzo, no i daleko na zdjęcia

1. haydee 2024-05-20 14:46:42

...

Jakieś propozycje ? tyle pięknych zapomnianych obiektów jest na tym Naszym padole. Jak już by co, to coś PL, zagramaniczne jakoś obcykane są za bardzo, no i daleko na zdjęcia

PAN-KARTON

Ratusz w Zamościu 

1. PAN-KARTON 2024-05-20 15:23:05

Ratusz w Zamościu 

haydee

Jak bym miał się złapać za jakiś temat to taki którego jeszcze nie było. Zamość (?) - było by co robić, piękna architektura.

Ale na przykład Teatr Wielki w Warszawie ? Oby nie P.K.i N.

1. AndDi 2024-05-20 17:58:26

A może to, coś przynajmniej oryginalnego ->

P.S. I jaką fajną dioramę można stworzyć.

1. PAN-KARTON 2024-05-20 18:11:23

A może to, coś przynajmniej oryginalnego ->

P.S. I jaką fajną dioramę można stworzyć.

AndDi

Ale trafiłeś Można powiedzieć że Ciechanowiec to miasto mojej Rodziny "nie rodzinne" ale połowa wujostwa mojego pochodzi z tego zakątka. Skansen w Ciechanowcu oglądałem/zwiedzałem z 10 razy.

No no, młyn i do tego działający z prawdziwą wodą ?... to wyzwanie godne rozpatrzenia. Trzeba zapisać propozycję

1. AndDi 2024-05-20 21:11:04

Ale trafiłeś Można powiedzieć że Ciechanowiec to miasto mojej Rodziny "nie rodzinne" ale połowa wujostwa mojego pochodzi z tego zakątka. Skansen w Ciechanowcu oglądałem/zwiedzałem z 10 razy.

PAN-KARTON

Nie trafiłem, tylko wiedziałem. Mam sporo znajomych w Ciechanowcu, a znajomi maja znajomych i wieści się rozchodzą

Rezultaty 300 - 320 z 480 pozycji
Udostępnij temat: