PBJ-1H, 1:33, ORLIK

1. PAN-KARTON 2024-01-05 22:14:40

Oj joj ?!?! , ( fota 7 ) aż takie niezbieżności ? Czy to cecha firmy ORLIK ? bo to nie pierwszy raz takie cuda z opracowań wychodzą (...)

PAN-KARTON
    Piotrze, takich "kfatkuf" jest więcej ale dotyczą raczej wnętrza samolotu. Coś tam było przy szkielecie stateczników i skrzydła. To są drobiazgi, które nie powinny rzutować na całokształt. Jeszcze raz zwrócę uwagę, że to NIE JEST OPRACOWANIE KOMPUTEROWE! To rysował jeszcze śp. Tadeusz Grzelczak. Zakładam, że około początku lat 2000-nych. Model został tylko przerysowany komputerowo(linie włosowe) i szata graficzna, to też sprawka "grafika".  Zatem takich nieścisłości jest sporo i niestety trzeba na nie uważać. Jest za to dożo zapasu koloru i można kombinować. Model kosztuje "tylko" 50 pln i chyba jak na obecne warunki  nie jest to cena jakoś szczególnie wygórowana. Oglądając fotki gotowych b25j też zauważyłem wklejane/retuszowane 
    poprawki w tych samych miejcach.
    W gruncie rzeczy jest to wycinanka stara, bo wydana w 2009 roku. O firmie Orlik mam dobre zdanie i raczej nie traktowałbym tych "niedociągnięć" jako ich "cechy firmowej" Spójrz na model autosana h9 w skali 1:43. Tam wszystko było na tip-top. Sama przyjemność z budowy. Andrzej-Dzieja klei teraz AN-14 z Orlika i model również wygląda świernie. Byćmoże inni mieli jakieś gorsze doświadczenia, ale tego nie wiem.

pawelelka77

No to dobrze, tak tylko zapytałem ! A to że sobie radzisz i poradzisz jak zwykle nie ma cienia wątpliwości ORLIK zadarł kartona nie z Tą osobą

1. pawelelka77 2024-01-06 09:45:06

Szkoda, że górne poszycie gondoli nie zostało lepiej opracowane. Trochę odstaje poziomem od reszty. 

tulipan740i

Grzesiu, masz rację. niestety wychodzi tutaj po części mój brak doświadczenia w takich rozwiązaniach. Poszycie górne było w dwóch miejscach niedopasowane. Pierwsza owijka nachodząca na natarcie była za długa po obwodzie i przede wszystkim brakowało na niej znaczników gięcia. Ostatnia, na spływie była za długa i trzeba było ją dopasować. Myślę, że niepotrzebnym elementem, który psuje właściwe ułożenie poszycia górnej gondoli jest wklejka z ząbkami umieszczona wewnątrz szkieletu gondoli. robi się przez nią "dosyć ciasno" w miejscu styku.

1. pawelelka77 2024-01-11 15:12:55

Czołem!

W chwili wolnej dokończyłem temat skrzydeł. Może nic  spektakularnego, bo tylko dokleiłem lotki I klapy ale zawsze do przodu. Autor w projekcie przewidział mechanizację powierzchni sterowych. U mnie wszystko jest na stałe. Wynikło to z ciasnoty między skrajnymi klapami i lotkami. Przed sklejeniem lotek nie wpadłem na pomysł, by sprawdzić, czy zmieszczą się one z klapami w przestrzeni skrzydłowej. Dodam, że wysunięte klapy jeszcze bardziej nachodzą na lotki... Zatem po, krótkiej walce z kartonową materią i w ramach kompromisu, wszystkie powierzchnie sterowe przytwierdziłem "na amen".

Udało mi się także skleić okapowanie jednego z silników. Dopiero na zbliżeniu dostrzegłem, że muszę jeszcze miejscami wykorzystać "kulki". Trochę obawiałem się spasowania ale chyba niepotrzebnie..

.

1. PAN-KARTON 2024-01-11 15:43:31

Udało mi się także skleić okapowanie jednego z silników. Dopiero na zbliżeniu dostrzegłem, że muszę jeszcze miejscami wykorzystać "kulki". Trochę obawiałem się spasowania ale chyba niepotrzebnie..

.

pawelelka77

Pawle a osłony silników sklejałeś BCG i czymś podklejałeś ? bo od środka nie jest biały katon . Spasowanie klasa, kulkowanie na cacy, super się ogląda takie relacje...

1. pawelelka77 2024-01-11 19:32:27

Piotrze, zawsze gdy jest jakieś łączenie listkowe czy opaskowe wymagające formowania stosuję BCG. Wcześniej części pokrywam lakierem pactry. Części są przez to bardziej elastyczne i lepiej się dają formować. Miejsca łączeń wzmacniam taśmą malarską po wstępnym połączeniu i ułożeniu względem siebie części. Zaraz po tym kulkuję, by części zyskały delikatnej obłości a krawędzie rozmoczone klejem do siebie przywarły. Po wyschnięciu konstrukcja jest dosyć trwałą skorupką. 

Od wewnątrz okapowanie pokryłem niecałkowicie rozmieszanej czarnej pactry. Stąd taka delikatnie oleista kolorystyka..

1. AndDi 2024-01-11 20:04:57

Faktycznie, ładnie pogrywasz w kulki .

1. tulipan740i 2024-01-11 20:42:04

Pawle, z górnymi oklejkami gondoli z pewnością masz rację. Za to obudowa silnika sklejona na BCG bardzo ładnie się prezentuje. Podoba mi się też mechanizacja płatowca. Widać, że model już nieźle urósł.

1. PAN-KARTON 2024-01-11 21:03:16

Piotrze, zawsze gdy jest jakieś łączenie listkowe czy opaskowe wymagające formowania stosuję BCG. Wcześniej części pokrywam lakierem pactry. Części są przez to bardziej elastyczne i lepiej się dają formować. Miejsca łączeń wzmacniam taśmą malarską po wstępnym połączeniu i ułożeniu względem siebie części. Zaraz po tym kulkuję, by części zyskały delikatnej obłości a krawędzie rozmoczone klejem do siebie przywarły. Po wyschnięciu konstrukcja jest dosyć trwałą skorupką. 

Od wewnątrz okapowanie pokryłem niecałkowicie rozmieszanej czarnej pactry. Stąd taka delikatnie oleista kolorystyka..

pawelelka77

Taka technika dzięki za objaśnienia akcji.

1. koland 2024-01-13 11:27:09

No nieźle wyszła ta osłona,ale jeśli możesz to pokaż zdjęcie jak wyszedł szew łączenia na dole.

1. pawelelka77 2024-01-13 15:12:42

No nieźle wyszła ta osłona,ale jeśli możesz to pokaż zdjęcie jak wyszedł szew łączenia na dole.

koland
    Wydaj mi się, że pasuje zupełnie przyzwoicie. Nie musiałem nic docinać, przejścia kolorów też się"zgadzają"....

1. koland 2024-01-13 16:49:49

Tak już pisałem ,bardzo fajnie,trochę Ci szew rozjechał ,ale to od spodu więc mało widoczne.Pozostaje teraz dylemat czy silnik wejdzie ,bo z tym bywało różnie w niektórych modelach.

1. pawelelka77 2024-01-15 21:34:29

Taka technika dzięki za objaśnienia akcji.

PAN-KARTON

Piotrze, dla jasności:

-Krawędzie pokrywam BCG dwukrotnie,

-wstępnie przykładam do siebie łączone krawędzie,

-pierwszy pasek taśmy malaskiej stabilizuje połączone części,

-kolejnymi paskami taśmy malarskiej delikatnie łączę klejone części,

-po oklejeniu paski taśmy stopniowo dociskam kulkami wyoblając łączenie.

Delikatnie uplastyczniłem okapowanie silnika. Poprostu rozciąłem wszystkie klapki chłodzenia i dokleiłem je do wewnętrznej opaski.

Teraz faktycznie mogę przejść do silników. Mam nadzieję, że źle nie będzie i wszystko się jakoś upchnie w okapowanie...

1. AndDi 2024-01-16 08:48:36

Pięknie

1. pawelelka77 2024-02-21 19:42:57

Miesiąc od ostatniego wpisu..... No, nieźle....

Trochę mi zeszło na złożeniu silników do kupy. Duuuużo drobnicy. Dobrze, że tylko dwa silniki, a nie cztery.....

Cudów nie ma, bo model z założenia ma być w standardzie. Nie dokładałem zatem żadnych przewodów paliwowych, ani innych bajerów. Pod okapowaniem i tak niewiele widać.

W zasadzie pierwszy raz robiłem takie podwójne gwiazdy w standardzie, i chociaż nie wyszły idealnie, to i tak jestem zadowolony z efektu. Zawsze to jakieś doświadczenie...

A oto stan na chwile obecną:

1. PAN-KARTON 2024-02-21 19:54:01

No jak bys mogl byc nie zadowolony z takiej roboty, bajka 

A ten miesiąc ciszy jakos darujemy 

1. Kikol77 2024-02-22 11:10:43

bardzo fajnie wyszły i zgadzam się że czasem robimy cos po to zeby to schować :) Ale my wiemy co tam siedzi w środku 

No to model ma się ku końcowi piekna maszyna :D

1. pawelelka77 2024-03-03 17:00:06

Czołem! W trakcie montażu okapowania silników natrafiłem na pewną nieścisłość. Po nasunięciu okapowania okazało się, że przody silników wystają poza obrys. Wizualnie okapowanie powinno być nasunięte jeszcze głębiej.....

No, ale to nic... lecimy dalej...

1. PAN-KARTON 2024-03-03 17:35:37

Pawle sorrki, u Ciebie to napiszę

Relacje pomiędzy Pawła: PBJ-1H a Fiat G.55.B ( haydee ) - z jednej strony idealna powierzchnia kredy a z drugiej model sklejany prawie z filcu Mam tu na myśli zdjęcia powierzchni kartonu !

Dwie skrajności w perfekcyjnym wydaniu dwóch Modelarzy zmagającymi się z tak odmiennymi wycinankami. Co wybierać ?

Wybór kolejnej wycinanki to spacer po polu minowym, lub założenia na chybił trafił...

Bycie TU !!!  z Wami pomaga w wyborze, ale do rymu "O Boże" co tu wybrać ?

1. pawelelka77 2024-03-03 18:52:18

(..)Relacje pomiędzy Pawła: PBJ-1H a Fiat G.55.B ( haydee ) - z jednej strony idealna powierzchnia kredy a z drugiej model sklejany prawie z filcu Mam tu na myśli zdjęcia powierzchni kartonu !(...)

PAN-KARTON

Piotrze, przy moim tempie budowy, ten model poprostu pokrył już kurz....

1. pawelelka77 2024-03-04 16:39:18

Powoli do przodu.... Idealnie nie jest. Gdzieniegdzie niestety wychodzi moje gapiostwo i babol gotowy ale i tak źle nie jest...

Pora zabrać się za golenie ...

Rezultaty 80 - 100 z 144 pozycji
Udostępnij temat: