Phantom F-4E, Yoav Hozmi

1. tulipan740i 2021-02-02 15:44:41

Pięknie wygląda począte. Chciałbym tak budować samoloty. Tulipan. Laser absolutnie nie nadaje się do budowy standardu. Capon rozmywa kolory. Klej każdy oprucz BCG. Jedyne rozwiązanie pokryć całość warstwą kleju BCG. A budować. Za to w przypadku malowanego modelu nie odgrywa to żadnej roli.

Zbyszek001
    Dzięki Zbyszek za info. Sam mam laserówkę z której jestem zadowolony. Nigdy nie drukowałem na niej wycinanek. Faktycznie ten wydruk potrafi się proszkować bo w końcu z proszku pochodzi. Chociażby przy formowaniu papieru pewnie będzie się kruszył. Nikt nie jest wszechwiedzący.

1. tulipan740i 2021-02-02 15:46:57

Kurde, przez tego FB , nie mam kiedy kleić. Musiałem chwilowo zainstalować messengera z powodów potrzeby nagłych kontaktów rodzinnych i teraz pieron mnie chce trafic , bo co chwile mi plumka. Za kilka dni to wypier...dzielę!

szaman
    Uroki dzisiejszych czasów .

1. szaman 2021-02-02 19:13:32

Udało mi się wreszcie skończyć fotele, a już myślałem, że nie dam rady. Miejsca zagięć nie nacinałem, tylko zaginałem przy użyciu pęsety. Lepiej, bo uniknąłem retuszu. 

Tyle na dzisiaj.

1. walkiria 2021-02-03 13:04:05

Model w części jest przeróbką / poprawioną wersję / bazuje (niepotrzebne skreślić) na modelu F4 z MM

1. szaman 2021-02-03 13:15:04

Yoav hozmi sam projektuje i nie jest to bazowane na MM. Zobacz sobie inne jego modele. To bardzo wysoka półka...

Dzisiaj rozpocząłem walkę z kadłubem. Będzie dużo zdjęć. Jest przy tym co robić. Bardzo ważne jest formowanie przed klejeniem. W zasadzie to wszystko widać na fotkach. Wkleiłem fotele i jak to poukładałem koło siebie, to strach mnie obleciał. To będzie potwór!!!

Model trudny, co pewnie widać i dobrze, że mam relację  dobrze obfotografowaną, bo inaczej można by popełnić wiele błędów.  Na dzisiaj tyle.

1. walkiria 2021-02-03 18:20:05

wiem, ale tu taka mała siupryza ;)

http://www.papermodelers.com/forum/aviation/46322-f-4e-1-33-maly-my-version.html

"About a month ago, Isaac received a confirmation from MALY that I could publish the model free of charge, provided I state that the model is theirs and is based on model number 1-2 / 2001."

1. szaman 2021-02-03 18:24:08

Tak, czytałem to, ale MM do tego opracowania to jak stąd do Australii...To tylko była inspiracja. Model jest całkowicie zaprojektowany od nowa przez Hozmiego i w niczym nie przypomina wydania MM. Nazwą chyba!

1. karakan1982 2021-02-03 18:44:57

Bardzo ladnie to wyglada! Potwierdzam (bo sklejalek F4, z MM ) ze Phantom Hazmiego to inna liga ! Ktos kto nie sklejal , lub nie przegladal chociaz planow obydwu modeli nie wie ze to sa zupelnie inaczej zaprojektowane modele! 

1. karakan1982 2021-02-03 18:50:40

Nawiazujac do tematu drukarek, Moim zdaniem (posiadam takową) nie wymyslono jeszcze nic lepszego niz drukarka z systemem stalego  zasilania atramentem tkz ciss...

1. tulipan740i 2021-02-03 19:01:44

To będzie potwór!!! 

szaman

Będzie, będzie. Aż sobie policzyłem po sklejeniu powinien mieć około 575 mm długości . Kawał pieknej maszyny. 

Co do grafiki to turbiny sprężarek jak w 3D 

1. szaman 2021-02-04 06:48:52

Ponieważ wczoraj  miałem wenę i jakos fajnie mi się kleiło, więc jeszcze dałem radę zamontować wloty silników i dokleić do całości. Przy okazji okazało się, że brak jest wewnętrznej oklejki wlotu silnika/ widać na fotce/ , więc nakleiłem od środka srebrny papier. Okazało sie później, że w sumie niepotrzebnie bo i tak tam ciężko coś zobaczyć. No , ale jest. Jeszcze tylko dokleję dystanse pomiedzy wlotami i kadłubem, ale je też muszę dorobic. 

Jestem w miarę zadowolony, bo bardzo przyjemnie klei się tą kredę i wszystko pasuje.

Brak jasnego elementu Brak jasnego elementu
  1. Popeczek25 2021-02-04 07:54:12

Kolorystyka w tym modelu faktycznie rewelacyjna. O taki kokpit przydałby się w phantomie z MMa,  bo wieje tam nudą i pustką ( podobnie jak w migu 29)  

Szaman zawsze robi takie niekonwencjonalne pomysły,  i bardzo ładnie to wychodzi :-) wloty powietrza elegancko wyszły, póki co, jest zacnie,  alenie będę chwalił dnia przed zachodem ;-) obserwuje dalej 

1. szaman 2021-02-04 08:54:19

Dzięki za ocene pozytywną. Co do Phantoma z MM, to gdyby ktos chciał budować to przecierz mozna wykorzystać fotele i inne elementy z Hozmiego po przeskalowaniu na 1 do 33, .Mam gotowe, bo cały model przeskalowałem na 33 i taki kleje.

Dorobię jeszcze dystanse pomiedzy wlotami i kadłubem. Nie wiem jeszcze z czego to zrobie, bo to co widzę w innej relacji nie za bardzo mi sie podoba. Muszę się zastanowić. A jak to wygląda u innych to zobaczcie.

inna relacja HOZMI Instrukcja
  1. tulipan740i 2021-02-04 09:59:00

Dorobię jeszcze dystanse pomiedzy wlotami i kadłubem. Nie wiem jeszcze z czego to zrobie, bo to co widzę w innej relacji nie za bardzo mi sie podoba. Muszę się zastanowić. A jak to wygląda u innych to zobaczcie.

szaman

Mi w Tomcacie oddzielacz warstwy przyściennej kadłuba sprawiał dużą trudność, żeby go ładnie spasować z kadłubem a tu jeszcze jakieś żeberka.

1. Wojok 2021-02-04 11:44:02

Co do Phantoma z MM, to gdyby ktos chciał budować to przecierz mozna wykorzystać fotele i inne elementy z Hozmiego po przeskalowaniu na 1 do 33,

szaman

No właśnie, szkoda, że chopok Mig-a 29 nie zrobił. Albo innego ruska, żeby chociaż fotel wykorzystać

1. szaman 2021-02-04 18:01:39

Zioberka jakos wykonałem. Zrobiłem je z podwójnej warstwy czarnego arkusza bloku technicznego/ barwiony w masie/.  Zabrałem sie tez za przedostatni segment kadłuba.. Teraz będzie ciężko, bo dużo profilowania.

1. tulipan740i 2021-02-04 21:16:44

Zabrałem sie tez za przedostatni segment kadłuba.. Teraz będzie ciężko, bo dużo profilowania.

szaman

Ten przedostatni segment ma kształt jakiś taki sercowy. Widzę że uczucie rodzi się w bólach 

1. szaman 2021-02-05 06:38:57

Przed zabraniem się za końcówkę kadłuba zrobiłem dla relaksu te dwie l"lufy" co mu z tyłu wystają... Ta kolorystyka Hozmiego jest jednak fantastyczna.  Najgorszy ten końcowy segment kadłuba bo składa się z kilku elementów i do tego jest jeszcze wręga ogona., a to wszystko musi być dobrze wyprofilowane. Nie wszystkim to wyszło wspaniale, co widać na fotkach z innych relacji. 

Szaman się jednak nie poddaje

O, zanim zabiorę się za to przyszła mi do głowy pomysła, co by te segmenty kadłuba, do których jest jeszcze dostęp podkleić od środka dla wzmocnienia. 

Mam teki papier na naklejki i z niego wytnę odpowiednie fragmenty i samo siądzie w środku. 

Na koniec wrzucam fotki tego co mnie czeka z fotograficznej relacji Hozmiego...strach się bać!

Hozmi Hozmi Hozmi Hozmi Hozmi Hozmi Hozmi
  1. Popeczek25 2021-02-05 07:57:44

To jest to, co w Phantomie lubię najbardziej, jego du... tj tyłek :-) te dwie lornety już samym wyglądem pokazują, ile mocy ma ta bestia.  Bez podtekstow tylko :-P  Bardzo elegancko to wszystko wychodzi 

1. AndDi 2021-02-05 09:10:46

Wdechowe te wydechy. Fakt, że grafika robi świetną robotę. 

Rezultaty 20 - 40 z 89 pozycji
Udostępnij temat: