K-278 Komsomolec GPM 396 1/200

1. Szwagier 2021-01-16 23:29:43

[*] 

1. AndDi 2021-01-17 10:05:57

Szkoda.

A nie mogłeś zrobić jakiegoś wraka?

1. Kurt 2021-01-20 09:55:43

Szkoda.

A nie mogłeś zrobić jakiegoś wraka?

AndDi

Szkoda mi czasu bo zrobienie wraku okrętu to duże wyzwanie a ja straciłem do niego serce. A model jednak dostał nowe życie stał się zabawką dla Grzesia.

1. AndDi 2021-01-20 09:58:58

Jeśli tak, to można to uznać nawet za sukces

1. GTiStyle 2021-01-20 20:14:39

Czekamy na następny projekt. 

1. tulipan740i 2021-01-21 00:06:45

Relacja w sumie zakończona i szkoda, ale jeszcze chciałem o coś dopytać. Dziób skleiłeś wzorowo. Czy jego wąskie segmenty także formowałeś kulką żeby je lekko wybrzuszyć? Dziób wygląda jak powinien, czyli ładnie zaokrąglony a nie że ma skoki kątów poszczególnych segmentów. Ale w sumie one są tak wąskie dzięki temu nadają kształt, że to  formowanie kulką to złudzenie? . Jak jest? 

1. dzeja 2021-01-21 17:41:47

Wypełnienie wykonałem ze styroduru. Na chwile obecną szkielet jest wyszpachlowany wstępnie oszlifowany. Dalsze dopasowanie przeprowadzę jak będę miał sklejone poszycie kadłuba. Zastanawiam się nad wypełnieniem jeszcze segmentów ze „stępką” ,...,

Kurt

W swej praktyce jeszcze nie wypełniałem przestrzeni międzywręgowej.  Słyszałem o piance teraz styrodur. Trzeba się doszkolić na jakimś prostym modelu przećwiczyć. Zajrzę do działu pomocy. 

Takie cygaro ma urok . Bez uskoków, gładko.

1. Kurt 2021-01-22 07:04:18

Relacja w sumie zakończona i szkoda, ale jeszcze chciałem o coś dopytać. Dziób skleiłeś wzorowo. Czy jego wąskie segmenty także formowałeś kulką żeby je lekko wybrzuszyć? Dziób wygląda jak powinien, czyli ładnie zaokrąglony a nie że ma skoki kątów poszczególnych segmentów. Ale w sumie one są tak wąskie dzięki temu nadają kształt, że to  formowanie kulką to złudzenie? . Jak jest? 

tulipan740i

Formowanie wyglądało tak że najpierw każdy pasek wałkowałem prętem na miękkiej podkładce aby nadać kształt kolisty. Następnie przyklejałem taki pasek na styk do sklejonych wcześniej elementów i podklejałem od środka bibułką papierosową. Jak to wyschło to wtedy całość "kulkowałem na twardej powierzchni do uzyskania obłego kształtu i tak z każdym paskiem oklejki.

W swej praktyce jeszcze nie wypełniałem przestrzeni międzywręgowej.  Słyszałem o piance teraz styrodur. Trzeba się doszkolić na jakimś prostym modelu przećwiczyć. Zajżę do działu pomocy. 

Takie cygaro ma urok . Bez uskoków, gładko.

dzeja
    Popróbuj bo nie jest to jakoś dużo pracy a sprawia że model jest o wiele mocniejszy. A podczas dalszej pracy nie ma obawy że coś gdzieś wgnieciemy paluchami.
    Nie sądziłem że porażka wzbudzi takie zainteresowanie tematem

1. tulipan740i 2021-01-22 08:29:23

Formowanie wyglądało tak że najpierw każdy pasek wałkowałem prętem na miękkiej podkładce aby nadać kształt kolisty. Następnie przyklejałem taki pasek na styk do sklejonych wcześniej elementów i podklejałem od środka bibułką papierosową. Jak to wyschło to wtedy całość "kulkowałem na twardej powierzchni do uzyskania obłego kształtu i tak z każdym paskiem oklejki.) 

Patrzac na tej perfekcyjny dziób od razu kulką mi to zapachniało

Co do porażki to każda porażka jest nawozem zwyciestwa

Rezultaty 20 - 29 z 29 pozycji
Udostępnij temat: