Samochód osobowy z przyczepą kempingową ANSWER 1:25

1. Zygfryd 2019-10-27 19:35:41

Tak fajnie zrobiłeś wnętrze, że szybka na górze pasuje. Ale obawiam się, czy z tą szybką model nie straci na walorach. Niewiadowy miały tez przeszklone dachy?

1. Karol1985 2019-10-27 20:20:21

Zygfryd - spokojnie. Otwór zostaje bo tam jest podnoszony daszek ( wentylacja ). W założeniu planowałem zrobić go podniesionego oryginalnego czyli białego, ale teraz tak się zastanawiam czy nie zrobić formy i spróbować wytłoczyć go z foli..... 

1. AndDi 2019-10-27 22:13:28

Nie, no jak przezroczysty, przecież taki nie był. Będzie wyglądało to dziwacznie.

Ja proponuję zrobić uchylony, ale i również zdejmowany, co by se można było popatrzeć i po kawę sięgnąć. Zawsze można położyć go obok modelu, co to dopiero idzie do montażu. I pewnie tak było, że daszek w fabryce montowano na końcu.

1. Zygfryd 2019-10-28 13:27:36

I tak oto AndDi pogodził wszystkich :) Ja na razie stoję z modelami, bo muszę uporządkować kilka spraw. Niestety tydzień temu pochowaliśmy mojego teścia :/ 

1. Limaks 2019-10-31 18:52:04

I tak oto AndDi pogodził wszystkich :) Ja na razie stoję z modelami, bo muszę uporządkować kilka spraw. Niestety tydzień temu pochowaliśmy mojego teścia :/ 

Zygfryd

Wyrazy współczucia Zygfryd 

Dołączam do fanów zdejmowanego dachu. Aż żałuje, że nie posłuchałem sztukmistrza jak mi radził, żeby zrobić to w B 2, którego kleje z kumplem. U Ciebie jakość wnętrza jest WYBITNA dlatego musisz to pokazać. 

Kibicuję, podglądam i pozdrawiam. 

1. Karol1985 2019-11-15 20:20:33

Cześć.

Chyba jakoś czas nie ostatnio nam służy.... Zygfryd moje najszczersze ( choć już późne ) kondolencje. 

Ja od półtora tygodnia mam kontuzję kolana w związku z czym pojawił się czas na działanie ( aczkolwiek czeka mnie operacja (( mam nadzieje, w niedługim czasie )). 

pkt. 1. - świetlik/wentylacja -  pierwsza próba podejścia do daszku spaliła na panewkach. Żeby wyoblić krawędzie potężnie się namęczyłem i zje...... ten daszek. przerost formy nad treścią. Poza tym okazało się, że wpada do otworu jaki zrobiłem w dachu. W związku z czym jest dodatkowa robota..... Na szczęście mam dawcę i drukarkę ze skanerem :) 

pkt. 2. - krawędzie boczne przyczepki. Bałem się tego jak ogania. Wyszło jak wyszło ( widać moje niedociągnięcia, czego jestem świadom ). Natomiast koniec końców nie jest źle. Zawsze mogło być lepiej, ale jak już kiedyś zaznaczyłem, cały czas uczę się sklejać standard :) ( w rachubę wchodzi jedynie retusz ). Może kiedyś osiągnę należyty poziom, ale na czymś trzeba się uczyć. 

pkt. 3. - Kufer.... - oj ten mi się bardzo, ale to bardzo NIE PODOBAŁ..... w związku z czym należało go przerobić. Pierwsze cięcia za mną. Podstawą miał być fakt, że ten da się otworzyć. I taki jest. 

Ale żeby nie był pusty trzeba go jakoś zagospodarować. Póki co poniżej pierwszy projekt baniaka na wodę. Z założenia 20l ma pomieścić...... Szukałem gotowców na necie, ale nic nie znalazłem przez co trzeba było wziąć sprawy w swoje ręce...... i tak oto pierwszy. W założeniu będzie jeszcze butla z gazem :D

Problemy:....

pkt. 1. - przeszklenie. - Zastanawiam się czy pójść na łatwiznę i zrobić szybę łaską czy spróbować zrobić kopyto i "jakoś" szybę przetłoczyć..... ( bardziej jestem za opcją nr.:2 ). 

pkt. 2. - zawieszenie. - jest tak zaprojektowane, że zastanawiam się jak całość ma utrzymać taki ciężar...... Każda ściana boczna przyczepki to 3x karton 1mm !!!! A zawieszenie jest rozwiązane bardzo lakonicznie. ( Sam nie wiem jak zrobić je ruchome ....... ). 

pkt. 3. - rama przyczepki - ze względu na ciężar samej budy przyczepki nie wiem czy rama ją utrzyma......  a nawet jeśli utrzyma to czy zaczep wytrzyma naprężenia......

Dużo za jak i przeciw, ale projekt dociągnę do końca....... 

A teraz czas na fotki :D 

1. AndDi 2019-11-15 21:10:31

Strasznie dużo narzekasz, a jest na prawdę całkiem dobrze.

Kufer (my to nazywaliśmy pojemnikiem) wygląda fajnie - jak żywy, a krawędzie mimo jakiś mikro załamań, też nieźle.

Co do szyb, faktycznie fajnie by było, gdyby były przetłoczone, tu Ci pewnie koledzy od samolotów mogą podpowiedzieć co i jak.

Jeżeli się boisz o zawieszenie to możesz je wzmocnić cienkimi listewkami, a karton usztywnić tym wstrętnym klejem CA i powinno być ok.

1. Zygfryd 2019-11-15 21:35:23

Faktycznie, ja bym nie był aż tak samokrytyczny :) Nie przestajesz zaskakiwać. Co do szybek nie wyoblałem, to nic nie poradzę, ale pewnie coś będę musiał i ja pomyśleć. Mój kombajn ma zaokrągloną, panoramiczną szybę, więc chyba i ja będę musiał "kopytować". Jak się zdecydujesz to opisz dokładnie jak to będziesz robił. Podaj swoje spostrzeżenia, rady na co uważać. Ale to gdybyś się zdecydował na wytłaczanie :) Jak dla mnie mega pozytywny odbiór Twojej pracy

1. Karol1985 2019-11-16 20:09:43

Chłopaki dziękuję za dobre słowa. 

Pogrążać się już więcej nie będę...... Teraz te dobre strony. 

Kufer pełny. Bałem się że mi miejsca zabraknie a jest akurat. 

Są baniaki na wodę to i butla z gazem się znalazła. Zrobiona po mojemu.... Może trochę z gaśnicą się kojarzy, ale jakoś ten kolor mi najbardziej przemawiał chociaż biłem się jeszcze z niebieskim. 

Jak wyszło, zapraszam poniżej.

1. Karol1985 2019-11-16 20:19:11

Już wyjaśniam dysproporcję.

Butla z gazem wymiary ma zdjęte z butli turystycznej 5kg., a baniaki są 20l. Większa butla by mi chyba nie weszła. 

1. Karol1985 2019-11-16 23:48:33

To czego najbardziej się boje. 

Każda uwaga mile widziana..... 

1. Wojok 2019-11-17 00:53:40

No ale czego Ty się tak najbardziej boisz ? Tego, że Ci ktoś tę butlę gwizdnie, czy, że nie będzie rano Teleranka ?

1. Karol1985 2019-11-17 01:09:37

Bez butli też da radę biwakować ( alternatywa do dioramy już w głowie :) ). Jak biwak to jaki telewizor....., jaki teleranek ( wiem, sam oglądałem :) ). Biwak to cisza i spokój. Bez zasięgu i jakichkolwiek mediów ( poza gazetami z kiosku Ruchu )...... Boję się pierwszego tłoczenia szyby według własnego pomysłu i na domowym sprzęcie..... 

1. Wojok 2019-11-17 09:52:43

Nie bój nic. Do odważnych świat należy, raz kozie śmierć, to pierwszy krok w dziejach ludzkości, i takie tam pierdoły

A tak wogóle, to Cię rozumiem. Sam będę trząść portkami, jak przyjdzie mi to robić pierwszy raz. I myślę, że jak to będzie konieczne, to od tego zacznę model

1. Zbyszek001 2019-11-18 08:11:57

Szyba jest mega.

A co do butli, obłości zmajstruj z poli - cośtam, taka pianka świetnie się szlifuje . Telewizory przenośne musza być taki na 12 V podłączany do akumulatora samochodowego. To taki mega wypas. I koniecznie przenośne radio tranzystorowe, takie z wyciągana antena srebrna. Jak tego radia nie zrobisz to nawet nie zajrzę do galerii.

1. AndDi 2019-11-18 11:07:29

A co tam, nie oszczędzać chłopaka, dorzućmy mu jeszcze:

materac dmuchany,
    parawan,
    kocyk w kratę,
    namiot typu namiot,
    stolik rozkładany,
    krzesełka (foteliki) składane
    syfon na naboje z musztardówkami.

Zobaczysz jak tego nie będzie, to nikt się do Ciebie nie będzie odzywał i nic nie napisze w Galerii

1. Karol1985 2019-11-18 18:21:21

Teraz to ja nie wiem......

Czy to ja Was tak nakręcam tym co pokazuję, czy to Wy mnie tak nakręcacie tym podnoszeniem poprzeczki.....

Ja tu szybą najbardziej martwię, a tu proszę :) wszystkim dodatków brakuje do całości... :D 

Gdzie ja to wszystko pomieszczę..... to A3 to jednak chyba będzie za małe.... 

1. Karol1985 2019-11-22 11:26:19

Zbyszku....

Moja głowa póki co nie potrafi sklecić czegoś lepszego.... 

To jak? Zajrzysz do tej galerii jak już powstanie ;) 

P.s. - rączkę i pokrętła też chyba zrobię w kolorze czarnym...

1. AndDi 2019-11-22 15:18:44

No i bardzo ładny tranzystor, tak się mówiło na takie radio

Gałki i uchwyt  najczęściej były czarne, albo srebrne. Ja bym postawił na srebrne, dla kontrastu, aby było widać. Ale rób jakie Ci się podobają, to Twój tranzystor.

1. Zygfryd 2019-11-22 22:21:31

Ah, a w radiu leci Omega albo Scorpionsi. Eleganckie radyjko. To teraz kocyk przed przyczepą musi być :D

Rezultaty 180 - 200 z 322 pozycji
Udostępnij temat: