Tarpan 233 S PICK-UP, 1:43 (Orlik)

1. mirkuch 2025-02-14 21:00:22

Tym razem na matę wjeżdza Tarpan w wersji pick-up. Zastanawialem się czy wrzucać tutaj relację z budowy tego modelu, bo model raczej prosty i szybki. Zdecydowałem się to jednak zrobić, bo dla mnie to pierwsza osobówka i przynajmniej w jednym-dwóch punktach (na teraz myślę o karoserii i kołach) nie jestem pewny jakie rozwiązanie będzie najlepsze i tradycyjnie będę liczył na Waszą pomoc. Jak tarpan ładnie wyjdzie to pojedzie na biurko w pracy żony więc trzeba się postarać

Na początek rama wraz z wzmocnieniami. Pierwszy raz zdecydowałem się na rozwarstwienie kartonu. Robię to przy wzmocnieniach, bo po odpowiednim uformowaniu karton na tych małych zagięciach łatwo się rozdwajał.

Rozwarstwianie kartonu
  1. FSO 2025-02-14 21:41:12

Jest! Super Mirek! Ale chyba to model konkursowy co? Bo nie dałeś takiego tytułu. Bardzo mnie cieszy Twój wybór, bo sam podobnego Tarpana z Orlika kleiłem jakiś czas temu. Bardzo dobrze ten czas wspominam. Dajesz z wnętrzem?

1. Karol1985 2025-02-14 23:58:40

o ja rzucam challange 

1. Karol1985 2025-02-15 00:09:37

Tym razem na matę wjeżdza Tarpan w wersji pick-up. Zastanawialem się czy wrzucać tutaj relację z budowy tego modelu, bo model raczej prosty i szybki. Zdecydowałem się to jednak zrobić, bo dla mnie to pierwsza osobówka i przynajmniej w jednym-dwóch punktach (na teraz myślę o karoserii i kołach) nie jestem pewny jakie rozwiązanie będzie najlepsze i tradycyjnie będę liczył na Waszą pomoc. Jak tarpan ładnie wyjdzie to pojedzie na biurko w pracy żony więc trzeba się postarać

Na początek rama wraz z wzmocnieniami. Pierwszy raz zdecydowałem się na rozwarstwienie kartonu. Robię to przy wzmocnieniach, bo po odpowiednim uformowaniu karton na tych małych zagięciach łatwo się rozdwajał.

mirkuch

Nie ma prostych modeli.... Nawet z najprostrzego KE możesz zrobić model który zajmuje Pudła... 

Wszystko zależy tylko i wyłącznie od Ciebie...

Taki model może rywalizować nawet z takimi w 1:25 czy 1:87 :)

1. PAN-KARTON 2025-02-15 01:39:35

Rozumiem Mirku że to na moją cześć PAN-TAR się będzie budował, dziękuję

Piękny, Polski, jeżdżący klocek LEGO. Porządny SUW i pickup w bloku PRL. Protoplasta Honkera - pół koń, pół traktor.

( foto ) pomarańczowy ład sprzed UE.

1. mirkuch 2025-02-15 08:09:21

Mikołaj jeszcze nie konkursowy ale coś konkursowego się pojawi Właśnie Twojego zielonego pamiętałem i zanim zabrałem się za swój, to wróciłem do Twojej galerii, żeby obejrzeć co i jak zrobić. I będzie robiony z wnętrzem, właśnie tu ciekawi mnie jak mi pójdzie z przeszkleniem i karoserią - to był ten jeden punkt, o którym wspomniałem, że się zastanawiam co zrobić.

Karol - no jest challenge żeby zrobić jak u Ciebie Coś czuję, że będę podpytywał o światła jak je zrobiłeś. Ogólnie widzę, że będę Ciebie i Mikołaja podpytywał o radę, bo już macie sklejony ten model. Co do prostoty, to miałem na myśli to co napisałeś. W sensie wycinanka wyglada na niby prostą, ale ja już mam takie miejsca, gdzie nie do końca wiem jak to rozwiązać, żeby ładnie wyszło + kwestia umiejętności.

Piotrek dokładnie nie wpadłem na Pan-Tar, ale możemy go tak przechrzcić Dzięki za zdjęcie, bo jakby mi średnio wyszedł, to przyjmiemy wersję, że WALORYZOWAŁEM go na stan z tego właśnie zdjęcia

1. FSO 2025-02-15 09:00:45

Mirek oczywiście, jak tylko będę wiedział jak, to Ci pomogę radą. Model ma fajny potencjał - widać to u Karola. Na początek mogę Ci powiedzieć, że możesz pokombinować coś z kołami, bo u mnie wyszły strasznie płasko. Przestrzenne elegancko by dopełniły wygląd modelu. Kibicuję i będę tu często zaglądał.

1. mirkuch 2025-02-15 09:49:34

Mirek oczywiście, jak tylko będę wiedział jak, to Ci pomogę radą. Model ma fajny potencjał - widać to u Karola. Na początek mogę Ci powiedzieć, że możesz pokombinować coś z kołami, bo u mnie wyszły strasznie płasko. Przestrzenne elegancko by dopełniły wygląd modelu. Kibicuję i będę tu często zaglądał.

FSO

Dziękuję i właśnie z kołami myślałem żeby coś zrobić, żeby je bardziej zaokrąglić. W ogóle myślałem też o tym czy dałoby się to zrobić w jakiś najprostszy sposób, żeby były ruchome.

1. Karol1985 2025-02-15 15:43:43

Szukałem, szukałem i wiedziałem że gdzieś to jest. 

Jakbyś szukał inpiracji do Twojego konia to spójrz tutaj Tarpan S233 Też dobra baza do podpatrzenia kilku rzeczy. 

1. KARTOM 2025-02-15 17:31:09

Widzę Mirek że próbujesz wszystkiego... Były samoloty, okręt teraz samochód, to została jeszcze pancerka no i ukłon w stronę Piotrka - architektura Podziwiam wszechstronność.

1. PAN-KARTON 2025-02-16 01:30:18

Widzę Mirek że próbujesz wszystkiego... Były samoloty, okręt teraz samochód, to została jeszcze pancerka no i ukłon w stronę Piotrka - architektura Podziwiam wszechstronność.

KARTOM

Tomek nie ładnie podsłuchiwać Ciekawe skąd wiesz że z Mirkiem szukamy odpowiedzi na twoje sugestie ?

Coś znajdziemy i będzie to z odpowiednim przytupem.

Myślę że każdy kto się podejmuje sklejenia wycinanki kartonowej wykazuje wszechstronność, na pewno we wspaniałym szaleństwie z tym związanym...

A tym czasem Panowie:

1. mirkuch 2025-02-16 08:13:53

Karol dzięki za link, oglądałem tamten model i rzeczywiście jest co podpatrywać ale drugie to umieć tak jeszcze zrobić, bo nie wiem czy ja podołam Jak wspomniałem będę korzystał z Waszego z Mikołajem wsparcia

Tomek właśnie pytanie czy mi to wyjdzie na dobre, taka wszechstronność Z założenia chodziło mi, żeby jak najwięcej rzeczy "zobaczyć" i spróbować poćwiczyć i rozwinąć warsztat. Właśnie i jeszcze Piotrek mi pomaga nad wyborem czegoś z budowli, ale to jeszcze przyszłość, bo model konkursowy trzeba zgłosić

1. FSO 2025-02-16 09:40:56

Te Tarpany to galeria naszego forumowego kolegi Perfidniaka. Jak widać po wykonaniu, to on tu może być specjalistą w tym zakresie.

Mirek moim zdaniem wszechstronność działa jak najbardziej na plus. Po sklejeniu czegoś z każdej parafii, pewnie sobie wybierzesz w co najlepiej uderzać.

1. DziadekTadek 2025-02-16 12:19:47

W temacie kół to może, podkreślam MOŻE, dało by się zaadoptować (po przeskalowaniu) koła od samochody pancernego Wz.34 które są w downlandzie Kartonowej Kolekcji.

http://kartonowa.pl/?download,28

Pozdrawiam!

1. KARTOM 2025-02-16 14:46:44

Tomek nie ładnie podsłuchiwać Ciekawe skąd wiesz że z Mirkiem szukamy odpowiedzi na twoje sugestie ?

PAN-KARTON

To było oczywiste że nad Mirkiem pracujesz

1. Karol1985 2025-02-16 16:45:04

Tomek właśnie pytanie czy mi to wyjdzie na dobre, taka wszechstronność Z założenia chodziło mi, żeby jak najwięcej rzeczy "zobaczyć" i spróbować poćwiczyć i rozwinąć warsztat. 

Coż Ci mogę podpowiedzieć... jak zaczynałem przygodę z modelami kartonowymi to kleiłem wszystko: MI-2 z MM, 7TP z MM, 

Westland Whirlwind też z MM ( badzo mi się podobał te model ).

Do tego Jaskółka z MM .... były też samoloty.... a u budowe ( chodząc do szkoły budowlanej zrobiłem kiedyś od podstaw model domku amerykańskeigo rysowanego długopisem i malowanego kredkami ). Na tamten czas moich największym osięgnięciem było zrobioenie wózka inwalidzkiego na zajęcia z projektowania. Było tak że musieliśym zapojektować łazienkę dla osób niepełnosprawnych w skali 1:20... Zapytałem nauczycielki jak ona ma zamiar sprawdzać prodjekty.... A ona mi na to że ma widok z góry wózka w 1:20 i tak obraca projektami.... ( jak dla mnie masakra )...

Powiedziałem jej że sklejam modele z papieru i zrobię jej wózek inwalidzki do sprawdzania projektów.. I taki powstał. 

Ja projekt zaliczyłem bez sprawdzania :) 

Fajnie jak chcesz się sprawdzić w każdej kategori.... pisałeś o budowlach..... Polecam serię Castle ze ŚzK... jest mega. 

Koła do tarpana to nie problem... jak będziesz potrzebować to tak jak pisałeś... daj znać coś wymyślimy. Choicażby takie jak w moim Starze 244

1. PAN-KARTON 2025-02-19 12:49:12

Tym razem na matę wjeżdza Tarpan w wersji pick-up.

mirkuch

A ktoś zbudował Trpana FSR 4x4 z oryginalną przyczepą przerobioną na CAMP... ( Wrzucam jako ciekawostka polskiej motoryzacji )

1. mirkuch 2025-02-25 18:54:48

Pogrypowa aktualizacja, co udało się skleić. Dalsza część pracy przy podwoziu. Doszło zawieszenie z przodu i tyłu, wał napędowy, zbiornik paliwa i silnik  oczywiście wszystko jest w miarę uproszczone, ale tylne resory nawet ok Wał napędowy spróbowałem skleić z kartonu, bo był w wycinance. Na początku krzywo go wkleiłem, pewnie widać na zdjęciach z góry, ale na zdj. 6 jest po poprawkach. Teraz czekają do sklejenia koła. I tutaj dziękuję, że wcześniej w komentarzach oferowaliście się z pomocą i liczę, że pomożecie Ja się zastanawiałem nad dwiema opcjami: 

- skleić je tak jak są, i spróbować je zaookrąglić w miejscu sklejenia, najmniej efektowna wersja,

- skleić koła tak jak te do samolotów i spróbować nadać im kształt w miarę zbliżony do oryginału.

Oczywiście fajnie jak macie jakiś inny patent lub pomysł jak to rozwiązać. Tymbardziej warto się pobawić, bo jak dla mnie kołpaki czy ogólnie wygląd koł w tarpanie ma swój urok

1. FSO 2025-02-25 19:04:54

Mirek jak tam Ci szło z częścią 5A? Ja pamiętam, że dla mnie to był doktorat ze zręcznych palców wtedy:)

Co do kół: ja Ci proponuję wersję jaką zrobiłem w Peterbilcie, czyli wycinasz środek, dajesz rant (nie wiem ile tutaj najlepiej, ale strzelam że 1-2 mm też da radę), potem naklejasz od środka na rant wycięty środek i jest troszkę wklęśnięta felga. Efekt zawsze lepszy niż oryginał.

Podwozie zaczyna wyglądać bardzo fajnie! Brawa za wyprostowanie wału!

1. mirkuch 2025-02-25 19:18:04

Mirek jak tam Ci szło z częścią 5A? Ja pamiętam, że dla mnie to był doktorat ze zręcznych palców wtedy:)

FSO

Nie wiedziałem jak się za nie zabrać Jak zobaczyłem jakie tam są cieniutkie sklejki i jak to będzie ciężko zagiąć to zastanawiałem się czy nie próbować na styk, ale to chyba bym nie dał rady  Zaginanie dramat dla moich palców  a jeszcze nie wiem czy miałeś tak z tym kartonem, ale jak są takie wąskie zagięcia, jak sklejki tutaj, to ten karton zaraz się rozdwaja mimo że lakierowany. A ja jeszcze duży problem miałem z częściami 1a i b - tymi podłużnicami. Zaprojektowane do sklejenia na styk to tak mi średnio wyszły równo, ale fajna szkoła 

Koła w peterbilcie widziałem i biorę taką opcję pod uwagę bardzo poważnie  widziałem też taki fajny dekielek w tarpanie, jak znajdę zdjęcie w necie to wrzucę, bo taka wersja też mi chodzi po głowie.

Rezultaty 0 - 20 z 44 pozycji
Udostępnij temat: