Konkurs 20UK - Fly Model - Avro Vulcan - bombowiec strategiczny

1. aragorn001 2025-03-04 21:26:15

Myślałem, myślałem i wymyśliłem... Miałem wcześniejsze próby druków tego arkusza i jeszcze próby na których khaki był w innym odcieniu, pokombinowałem i tnąc po liniach kamo poskładałem coś co pasuje i nie bedzie widać różnicy, takie sztukowanie, narazie przykleiłem 2 fragmenty. Tym sie ratuję, jak uda mi sie dodrukować potem w miarę pasujęce kolorem elementy to przerobię to. Jutro wrzucę zdjęcia, całość i tak mam zamiar lakierowac z aerografu.

Same Vulcany miały rózne malowania, na większości zdjęć mają połysk, ale widziałem też zdjęcia prawie matowego malowania i taki planuję zrobić, lakierowanie to trudny temat i można coś pokopsać, ale taki jest plan, wtedy nie będą się rzucać po oczach te sztukowania.

Dzięki Panowie za wsparcie!

1. aragorn001 2025-03-04 21:31:57

Piotrze, co do samej drukarki to była (tak piszę) już dość wiekowa drukarka HP Officejet 7612, miała swoje wady, ale miała dwie zalety, drukowała w formacie A3 i na grubym kartonie do 250tki.

Co do tuszy to od dobrych paru lat jechałem na zamiennikach, oryginalne byłe szalenie drogie i bardzo słabo wydajne, zamienniki dawały radę, wiem, wiem, nie zalecane, ale nie chciałem wydawać fortuny na tusze, a różnica była kolosalna.

Rozglądam się za czymś podobnym, lubię sobie coś tam dodrukować po poprawkach w gimpie. Macie jakieś dobre doświadczenia z jakimiś markami drukarek? Jest dużo drukarek Brother, HP, Epsonów i Canonów, ale jak ze wszystkim kto co woli i co komu służy.

1. aragorn001 2025-03-04 21:36:39

Ja jak drukowałem Electrę to wydrukowałem wszystko na raz , potem coś zepsułem i musiałem dodrukowywać. Okazało się, że dzieciaki w międzyczasie coś tez drukowały i odcień czerwonego był już inny. Spadł też poziom tonera więc kupiłem nowy (i stary i nowy oryginalny) myśląc, że to pomoże. I co, figa, z nowym był jeszcze inny odcień. Widać to z resztą w galerii po zdjęciach. No masakra z tymi drukarkami. 

haydee

No dokładnie tak, jak piszesz, lekcja na przyszłość, drukować wszystko x2 za jednym zamachem. Drukarki teraz są tanie i jakość ich jak cała reszta, jednorazówki, pamiętam jak za laserową drukarkę trzeba było zapłacić $1000, ale to działało wiele lat i było w miarę niezawodne, atramentówki z zasady mają swoje problemy, wysychający atrament itp.

Czyli nawet oryginalen tonery/tusze nie gwarantuja tego samego efektu ...

1. szaman 2025-03-04 21:52:56

Słuchajcie!. Ja mam wyjście z tej sytuacji, ale warunkiem niestety jest zakup nowej drukarki. I nieistotny specjalnie jest producent. Może to być tania plujka typu Canon, albo podobna. Ja z takiej właśnie korzystam. Najbardziej się opłaca. Ja akurat wbrew temu co napisał Piotrek sam ładuje kardridże bo nie widzę sensu pakowania po 150zeta za wydrukowanie 3modeli. Drukuję często ze względu na moje zacięcie graficzne i wystarczają mi 3 komplety tuszy, które sam napełniam. Zestaw z Allegro, . Jak się wie co z tym zrobić / są dokładne filmiki na YT/ i jak to zawsze można sobie poradzić. Komplet tuszy XL do takiej taniej drukarki wystarcza na dość długo, a w razie awarii można sobie samemu poradzić. Mam 2 szt. drukarki Canona /takie same/. Konkretnie TS3450 i TS3452. Różnią sie tylko kolorem. W pierwszej się po kilku dniach zawiesiła się karetka i wywalało błąd, że trzeba do serwisu. Guzik prawda . Kupiłem drugą taka sama ze względu na to , że miała te same kardridze. Okazało się , że po chwili zabawy z tą zepsutą z przesuwaniem karetki trafiłem w odpowiednie miejsce i drukarka chodzi jak rakieta. Dlatego mam 2 i jestem zabezpieczony

W przypadku różnicy kolorów po wydruku jest możliwość skorygowania kolorów drukarki w jej  oprogramowaniu. Wymaga to trochę prób i zmian ustawień kolorów, ale można będzie w końcu trafić na to co powinno być.

Miałem taki przypadek, że ustawione kolory na monitorze okazały się całkiem inne po wydruku. Nie pasowało mi i w ten sposób korygując ustawienia kolorów w oprogramowaniu doszedłem do tego co chciałem. 

Nawet zaschnięty kardridż można naprawić. Ja nawet rozbierałem takie coś, wyjmowałem gąbki, myłem i suszyłem, przedmuchałem/płynem i udało sie takie cos zrobić za pomocą specjalnego uchwytu i strzykawki , którą  podciśnieniem przeciskamy płyn czyszczący przez dysze. 

Moim zdaniem nie ma sensu kupowanie drogiej dobrej drukarki, bo aby mieć spokój trzeba jeszcze do niej wykupić ubezpieczenie gwarancyjne i wszystko staje się nieopłacalne przy cenach kardridży. Miałem kiedyś taką HP i podła kolorowa głowica. Jak zaniosłem do naprawy to się dowiedziałem, że sie nie opłaca, bo naprawa będzie bardzo droga...Tyle!

I prawda, że nawet oryginalne tusze nie zagwarantują tego samego efektu. Jedyny sposób to zmiana ustawień w profilu drukarki za pomoca dołączonego oprogramowania lub pobranego ze strony producenta.

1. aragorn001 2025-03-04 21:59:33

Szamanie, też myślałem o tym by korygować kolory przy nowym wydruku, to jest do zrobienia w gimpie, tak też zrobię, mój problem to format A3, ten samolot i parę innych które mam na oku wymagają tego formatu, ale myślałem też o normalnej niedrogiej drukarce i dodrukowaniu brakujących elementów na raty.

Dzięki!

1. szaman 2025-03-05 07:30:05

Dokładnie tak. Zapomniałem wczesniej napisac, ze faktycznie to format A3, ale wiem, że Ty sobie z tym poradzisz bo uzywaszv Gimpa, a w nim mozna prawie wszystko , więc ja w takim przypadku przenoszę po kawałku częsci na format A4 i po sprawie. A Ty sobie z takimi rzeczami doskonale poradzisz. I uwierz mi, ze naprawde nie warto inwestowac w dobra drukarke . Wystarczy jakas tania plujka, a i tak do naszych celów zda egzamin. Producenci tego sprzetu sie tak wycwanili, ze doszło do paranoi. W cenie 2 kompletów tuszu mozna kupic drukarke, wiec bardzo opłaca sie samemu napełniac tusze z zestawu z Allegro, bo nawet jak juz którys nie bedzie chciał drukowac, to majac 2-3 komplety kardridzy dasz sobie sam z tym rade. Moe to byc troche niewygodne, ale warte włozonej pracy i dajace ogromne mozliwości. Ja nawet używałem tuszy od HP do Canona i tez sie dało. Takie zostały mi z poprzedniej drukarki. Dlaczego kupiłem Canona?. Ano dlatego, ze z filmiku na YT, który zamiescił gośc naprawiajacy drukarki jasno napisał, że te kardridże łatwo jest naprawiac bo etykieta daje sie łatwo usunac po lekkim podgrzaniu, a także daje sie bez uszkodzenia odkleić dekiel i wymienic lub umyc gabki i przepłukac dysze płynem do udrazniania.

1. aragorn001 2025-03-07 22:42:43

Od poniedziałku walk najpierw z drukarką, potem z drugą drukarką które też miała swoje problemy i używałem jej do dokumentów, tam miałem przytykający się kolor czarny. Skońzyło się na rozebraniu i przemyciu głowicy, nie jest idealnie, ale daje radę.

Poszedłem za poradą Szamana i nie poleciałem do sklepu, by zaraz kupić nową drukarkę A3, za duży wydatek.

A od wczoraj drukowanie i przymierzanie, tu efekty, zabawa ze zmianami kolorów, by na tej drugiej drukarce dobrać coś bliskiego. Ale jest światełko w tunelu i nie jest to rozpędzony expres który pomyka na mnie. Zabawa przednia z tym dobieraniem koloru, zmiana koloru, druk, przymiarka i znowu to samo, do tego lekka zmiana koloru przy malowaniu caponem.

Jestem blisko doboru obudwu kolorów kamo.

1. Zbyszek001 2025-03-07 22:55:35

Zazdroszczę Wam tych umiejetności. Jak by moje modelarstwo było łatwiejsze gdybym to umie ale robić. 

Dla mnie to magia.

1. PAN-KARTON 2025-03-08 01:32:16

Zazdroszczę Wam tych umiejetności. Jak by moje modelarstwo było łatwiejsze gdybym to umie ale robić. 

Dla mnie to magia.

Zbyszek001

Zbyszek, Musisz mieć komputer + drukarkę kolor A4 wystarczy i jeśli umiesz zainstalować program i go uruchomić to moim zdaniem 60% wiedzy już masz.

Pozostałe 40% jest dostępne on-line pytając Nas i klikając w odpowiednie okienko myszką na monitorze i rozmawiając choćby przez telefon przyjemne z pożytecznym.

No dobra zapomniałem skalkulować jeszcze jednej pozycji która stanowi 90% sukcesu - CHĘĆ

I żeby nie wyszło na to że się mądrzę, postawie pytanie:

- po co chcesz latać na księżyc skoro masz działkę z basenem na Marsie ?

1. szaman 2025-03-08 09:16:47

Bardzo mnie ucieszyło to, że posłuchałeś dobrej rady i nie pogoniłeś po nową drukarkę. Wiedziałem co piszę i wiedziałem, że Ty akurat dasz sobie z tymi moimi pomysłami radę i będziesz miał chęć walki z drukarką. Naprawdę wszystko się da, tylko trzeba przede wszystkim mieć chęci i odrobine wiedzy, która w ogromnych ilościach jest obecnie dostępna w necie. Brawo!. A z tym czarnym też sobie poradzisz. Myślę, że skoro już coś działa to trzeba go "pogonić więcej". Dać mu co jakiś czas dużo druku w czarnym, np. tekstu i się powinien "rozbujać"...a później uzupełnić nowym tuszem.

W Twoim przypadku warto się zaopatrzyć na YT w zestaw do napełniania  z modułem do udrażniania/ strzykawka i klips / i możesz napełniać i udrażniać kardridże. 

Napisz mi numery i oznaczenia kardridży, których używasz. Poszukam coś na ten temat.Nie będziesz tracił czasu na szukanie.a ja Wszystko co istotne Ci znajdę do konkretnego typu kardridzy i podeslę info.

Tu masz link do zestawu regeneracyjnego, bez tuszy, ale są też takie zestawy razem z tuszami/ bardziej się opłaca bo masz klips i tusze za niewiele więcej/.. Poszukaj dla swojej drukarki./ link do samego klipsu:

https://allegro.pl/listing?string=Zestaw%20do%20regeneracji%20kardridzy,

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Taki zestaw poszukaj dla typu Twojej drukarki, już jest z klipsem do udrażniania i tuszem.https://allegro.pl/oferta/5-x-250ml-bkcym-tusz-do-hp-305-652-304-301-302-650-62-zestaw-akcesoria-klip-15129042695?reco_id=2371bba5-fbf5-11ef-89d2-8e73d3fcc8d5&sid=3ec404f37aa2fad6253fa5dd6bb023427743f77ee2f01bb84454c4701b8c0118

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

i jeszcze filmik jak to powinno się robić

https://www.youtube.com/watch?v=GrRGFdFJDQQ

1. Wojok 2025-03-08 11:03:51

I żeby nie wyszło na to że się mądrzę, postawie pytanie:

- po co chcesz latać na księżyc skoro masz działkę z basenem na Marsie ?

PAN-KARTON

Hmm, a nie powinno to być na odwrót - po co latać na Marsa, skoro masz działkę z basenem na Księżycu ?

1. AndDi 2025-03-08 13:13:02

A może mu chodziło o któryś z księżyców Marsa, Fobos lub Deimos, bo napisał z małej litery?

1. PAN-KARTON 2025-03-08 14:14:40

Hmm, a nie powinno to być na odwrót - po co latać na Marsa, skoro masz działkę z basenem na Księżycu ?

Wojok

Prestiż Panie prestiż. A po co ludzie jeżdżą do Chorwacji jak mamy piękniejsze plaże u siebie (?)

Księżyc z małej... bo to mały księżyc

1. aragorn001 2025-03-08 20:16:12

Szamanie, drukarka którą częściowo naprawiłem to Brother DCP-T500W, ma jedną wielką zaletę, jest przystosowana do dodawania tuszy, nie ma typowych wymienialnych tuszy.

Drukarkę kupiłem żonie parę dobrych lat temu, sprawdzała się, ale zaczął się przytykać czarny kolor, softowe czyszczenie nic nie daje. Ale co tam , czegoś się nauczyłem, już dwa razy rozebrałem ją i wydostałem głowicę drukującą, po złożeniu niby było lekko lepiej ale najważniejsze, że dalej drukowała. Mam jeszcze jedno rozwiązanie, na aliexpress mogę kupić nową głowicę do tej drukarki za 130zł. Wymienię sobie sam i może będzie ok. Inwestycja nie za droga a warta rozważenia.

1. szaman 2025-03-09 07:33:48

I to jest chyba najlepsze rozwiązanie w Twoim przypadku.! Powodzenia!

1. aragorn001 2025-03-26 13:10:08

Była przerwa drukarkowo-robocza, wracam do tematu, zabrałem się za Blue Steel. To jak klejenie małego odrzutowca, ten termonuklearny pocisk miał 250km zasięgu, głowica 1.1Mtony, prędkość do 3 Machów.

Grafikę też poprawiłem.

1. pawelelka77 2025-03-26 13:49:58

Ciszę się, że kontynuujesz pracę przy tym ptaszysku. Była by wielka szkoda gdybyś zrezygnował z dalszej budowy. 

Nowa szta graficzna pocisku wygląda naprawdę dobrze. 

To będzie super model. Czekam na więcej....

1. Pashal 2025-03-26 17:32:29

Tak tylko - z tej notatki wynika, że zasięg operacyjny to 926 km. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Steel_(missile)

Już myślałem, że Vulcan wygasł .

1. aragorn001 2025-03-26 17:44:06

Tak tylko - z tej notatki wynika, że zasięg operacyjny to 926 km. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Steel_(missile)

Już myślałem, że Vulcan wygasł .

Pashal

A no to coś nie tak pamiętałem, dzięki za sprostowanie, musiało mi się pomylić z innym pociskiem.

1. Wojok 2025-03-26 20:29:22

Hmm, nie jestem pewien, czy użycie zwrotu: "zasięg operacyjny" w przypadku pocisku jest właściwe ?

Mimo tego, że angielskie określenie to: operational range.

U nas jest to jednak po prostu: "zasięg"

Rezultaty 180 - 200 z 232 pozycji
Udostępnij temat: