BMD-1 - Answer

1. PAN-KARTON 2024-11-04 12:14:54

jedziemy z Tobą

1. Wojok 2024-11-04 12:15:55

No i gitarka, zaraz lepiej, dzięki

1. TomekF 2024-11-14 13:13:33

Złapałem się na tym, że śledzę relacje innych i o swojej zapomniałem, a model tak zupełnie nie stoi w miejscu.

W związku z tym wrzucm kilka zdjęć z małymi dodatkami, które jednak zajęły sporo czasu. Model jednak nie jest dopracowany i wymaga dobrego przemyślenia co ma być następnym krokiem. W przypadku rolek podtrzymujących zabrakło części, któe miały je od siebie odróżniać i w efekcie wyglądają tak samo i jedyne co je różni to i ich sposób osadzenia w kadłubie (na zjęciach ich nie ma bo póki przezornie trzymam je osobno). Napisałem nawet do Answera kilka pytań ale już tyle czasu minęło, że wątpię aby mi odpisali Kolejny etap to koła nośne, ale to wkrótce...

1. PAN-KARTON 2024-11-14 13:48:16

Rozumiem że będziesz docelowo pojazd brudził, choć by lekko ? Wskazuje na to niezbyt dokładny retusz... 

Moim zdaniem Answer raczej nie odpisze bo co by mieli napisać ? Ktoś tak zaprojektował wycinankę, poszła do druku i koniec. Sporo kolegów takie opracowania przerabia po swojemu.

Na którejś z wystaw, Answer przyznał nagrodę za model sklejony fantastycznie z ich Wydawnictwa, a co z tego że miał kilka błędów merytorycznych [...] Ja sobie to tłumacze jakoś po swojemu, ale żebym ujmował im za to punkty w generalce to nie

1. Luzak 2024-11-14 17:03:33

TomekF,

Jakiś czas temu skleiłem ten model. Chętnie odpowiem na pytania jeżeli takowe będziesz miał. 

1. TomekF 2024-11-15 13:21:44

Hmm, wydaje mi się, że on już jest lekko pobrudzony ale cóż może nie o taki efekt chodziło 

No nic, będę kombinował dalej ale boje się odwrotnego efektu, więc na razie ostrożnie podchodzę do "upiększania" modelu. Na razie walczę z łamigłówkami obrazków technicznych.

1. TomekF 2024-11-15 13:27:53

Cool! Dobrze wiedzieć, że jest jednak ktoś kto przedarł się przez ten model

Owszem mam pytania ale na razie zacznę tylko z jednym dotyczącym kół nośnych. Z rysunku nr 7 interesuje mnie faktyczny rozstaw w milimetrach pomiedzy dwoma "połówkami" koła. Chodzi o miejsce jakie ma zostać na zęby gąsiennicy. W modelu nie jest opisane jak grubo podklejać części, więc sam to wymyślam starając się zachować proporcje.

(Na tym obrazku chodzi o grubość elementu nr 45)

1. Luzak 2024-11-15 20:16:17

Ja swoje koła dosyć mocno przerobiłem ale te lementy 45 były jednymi z niewielu jakie zostawiłem bez przeróbek. Podkleiłem je na tekture 1mm

1. TomekF 2024-11-22 13:10:15

Pierwsze koło gotowe... powstało w wielkich bólach bo wycinane otworów na wylot wystawiło moją cierpliwość na niezłą próbę 

Nie mniej jakoś przez to przebrnąłem. Kolejny koszmar to wycinanie kół i tu jestem ciekaw jak wy sobie z tym radzicie. Mam prosty cyrkiel ale słabo działa bo wydawca nie zaznacza środka koła i miałem przesunięcia. Ostatecznie skalpel jest w użyciu.

Mam nadzieję, że z każdym kolejnym kołem pódzie łatwiej. Po pierwszym mam już doświadczenie i mogę usprawniać kolejny proces.

1. PAN-KARTON 2024-11-22 14:56:38

Tomku widać brak namaszczenia przy wycinaniu Ja mam taki sposób na wycinanie kółek bez krzyża środkowego pod cyrkiel.

Robię to nożyczkami do paznokci ( dla kółek mniejszych niż 5cm ) ale nie jak by się zdawało łukiem ostrzy do profilu okręgu a odwrotnie ( foto ) Małymi kroczkami do przodu. Moim zdaniem poprawki skalpelem są ryzykowne i powodują to co widać na Twoich zdjęciach - powstawanie wielokątów nieforemnych

Jeżeli mam do wycięcia pierścień i krzyża brak to robię to zaczynając od środkowego kółka i to skalpelem ( na zdjęciu jest odwrotnie ale to dlatego że chciałem pokazać najpierw zewnętrzne cięcie )

Cyrkla używam OLFY, ale zbieram kasę na ten od Rafała ( RUFIO 3D - warto ), bo ma kilka zalet których u OLFY brak !!! Ja tyle kółek nie tnę co przy pojazdach wieloośiowych, ale jak kiedyś mnie najdzie to bez cyrkla od RUFIO3D raczej nie wyobrażam sobie takiego masochizmu.

Uwag i patentów na cięcie kółek jest jeszcze sporo, ale trudno to wytłumaczyć w kilku słowach...

Mam nadzieję że fotki wkleją się w odpowiedniej kolejności

1. TomekF 2024-11-22 17:07:29

Wielkie dzięki za wskazówki!

Bedę trenował dalej, małe nożyczki i mam i bardzo podobny cyrkiel (a może taki sam) 

Nie ma co, zobaczymy jak to wyjdzie przy kolejnych kołach

1. Kikol77 2024-11-22 17:36:57

Zawsze mozesz wyciąć z lekkim naddatkiem i dopieścić papierkiem ściernym :)

Srodek musisz skalpelem a zewnetrzne ja wstępnie tne z nadmiarem około 1 mm tak troche kwadratowo a potem nozyczkami docinam równo po lini tą metodą odpad ładnie się skręca i nie pręży podczas wycinania dokładnego

1. Egon41 2024-11-24 18:00:55

Prześledziłem całą relację. Wszystko było całkiem dobrze, aż do kół. Koła w modelach " pancerki" to trudny temat i po złożeniu modelu bardzo widoczny. Nie będę owijał i powiem, że koła ze zdjęć, moim zdaniem, nie nadają się do montażu na pojeździe. Zrób skany i spróbuj zrobić jeszcze raz te koła, na pewno będzie lepiej. Jeżeli nie, to mając skan, zrobisz kołka jeszcze raz. Ja niektóre elementy robię, przerabiam  parę razy do momentu, kiedy uznam że coś z tego będzie. Fakt zajmuje to trochę czasu, ale nikt nie jest doskonały i każdemu zdarzy się coś zepsuć, a przecież liczy się wygląd naszego modelu ( tzn. ja zawsze sobie coś zepsuje).

Pozdrawiam Egon

1. KARTOM 2024-11-24 18:21:43

Mam prosty cyrkiel ale słabo działa bo wydawca nie zaznacza środka koła i miałem przesunięcia. Ostatecznie skalpel jest w użyciu.

TomekF
    Dobry cyrkiel to podstawa sukcesu. Wspominał o tym PAN KARTON polecając ten od RUFIO. Ja się z nim zgadzam i podpowiem jeszcze że od wspomnianego RUFIO możesz również kupić kątownik centrujący do wyznaczania środka okręgu.

1. TomekF 2024-11-25 08:30:23

Dziękuję bardzo za wszystkie uwagi i porady.

Jeśli chodzi o koła to... usprawniłem teraz trochę proces wycinania, więc elementy powinny wyglądać lepiej. Nie mniej jeśli po złożeniu będą wyglądać podobnie to znaczy jeszcze sporo modeli przede mną zanim osiągnę wyższy poziom wtajemniczenia 

Fakt, czołgi to przewalony temat jesśli chodzi o budowę układu jezdnego ale zawsze mnie do nich ciągnęło.

1. PAN-KARTON 2024-11-25 09:03:34

Dziękuję bardzo za wszystkie uwagi i porady.

Jeśli chodzi o koła to... usprawniłem teraz trochę proces wycinania, więc elementy powinny wyglądać lepiej. Nie mniej jeśli po złożeniu będą wyglądać podobnie to znaczy jeszcze sporo modeli przede mną zanim osiągnę wyższy poziom wtajemniczenia 

Fakt, czołgi to przewalony temat jesśli chodzi o budowę układu jezdnego ale zawsze mnie do nich ciągnęło.

TomekF

I tak trzymaj. Jak ciągnie to trzeba się nie poddawać i próbować, próbować x 100, nie koniecznie na drogich wycinankach. Wydrukuj sobie kilka arkuszy z jakimiś przykładami ( choć by czarno białe ) i poświęć weekend, a karton odda poświęcony czas...

1. TomekF 2025-01-07 16:52:22

Trochę czasu minęło... niektórzy w tym czasie drugi model by skończyli. 

Generalnie praca w tle powoli idzie do przodu.

1. TomekF 2025-02-03 11:04:50

Pierwsza gąsienica osadzona. Kolejna w realizacji...

1. PAN-KARTON 2025-02-03 14:49:49

Stabilny będzie na zakrętach jak F1 z takim poszerzeniem osi. A może wybiegam za szybko z wnioskami (?) albo skadrowane niekorzystnie.

1. TomekF 2025-02-04 11:55:55

Hmm... spasowanie elementów poszło dobrze, gąsienica weszła jak po maśle, może to faktycznie kwestia kadrowania. Przy drugiej gąsienicy spróbuję poprawić zdjęcia.

Rezultaty 20 - 40 z 47 pozycji
Udostępnij temat: