Chełmżyńska – wieża ciśnień

1. PAN-KARTON 2024-04-30 12:22:07

Mi również miło

Teraz trochę wytracę z postępem prac. Mam dwa egzaminy ósmoklasistów To jeszcze nie wesele, ale rodzic przeżywa i się trza troszkę zainteresować A po za tym MAJÓWKA !!!

1. PAN-KARTON 2024-04-30 16:31:37

I teraz jest prawidłowe zagłębienie otworów i wnęk. Kolejnych 12 okienek do kolekcji. Przyłożone ponownie na sucho.

1. PAN-KARTON 2024-05-01 16:38:01

Walczę z chyba najtrudniejszymi elementami jakie sobie wymyśliłem do wykonania w W.C. To co widać z jednego kawałka kartonu. Do tego muszę dokleić jeszcze 124szt x 4 maleństwa i dopiero na elewację trafi. A potem przelot gzymsów, okienka, i boczki na pilastrach... nie chce mi się nawet liczyć ile tego mam porysowane

1. Karol1985 2024-05-01 18:10:03

Wszechstronność Twoich umiejętności nie ma końca. Co wchodzę i czytam nowy post nie mogę wyjść z podziwu. 

Najbardziej jednak kręci to, jak sobie utrudniamy pracę chcąc coś uplastycznić ;)

1. PAN-KARTON 2024-05-01 18:24:52

Wszechstronność Twoich umiejętności nie ma końca. Co wchodzę i czytam nowy post nie mogę wyjść z podziwu. 

Najbardziej jednak kręci to, jak sobie utrudniamy pracę chcąc coś uplastycznić ;)

Karol1985

Dzięki

Masz rację, fascynacja tym co można zrobić z płaskiego kartonu, jakie kształty uzyskać, jak bardzo przestrzenne bryły można ulepić z Naszego podstawowego materiału stosowanego w pasji

Sławku, dlatego tak często coś wrzucam, bo sam nie mogę uwierzyć co można jak się chce

1. PAN-KARTON 2024-05-02 12:20:19

Małymi kroczkami idę jak nieduże zachmurzenie i opad Elementy bez retuszu, czekam aż się troszkę nazbiera do pędzlowania...

1. AndDi 2024-05-02 13:42:07

Ale mi się podobają te wypuszczone cegły nad łukami. Świetnie i bajerandzko to wygląda.

Zaznaczam, że oglądam na komórce. Jak zerknę na komputerze to może się czegoś dopatrzę.

Żartuję - chyba

1. PAN-KARTON 2024-05-02 14:14:59

Ale mi się podobają te wypuszczone cegły nad łukami. Świetnie i bajerandzko to wygląda.

Zaznaczam, że oglądam na komórce. Jak zerknę na komputerze to może się czegoś dopatrzę.

Żartuję - chyba

AndDi

Dziękuję, żartuj sobie, żartuj... pewnie jakieś drobiazgi wyjdą pod mikroskopem Można powiedzieć że nabieram doświadczenia i jak bym miał robić W.C. jeszcze raz to inaczej bym zaczął i zmieniłbym kolejność z lekka

1. Wojok 2024-05-02 17:36:22

...i jak bym miał robić W.C. jeszcze raz...

PAN-KARTON

O, coś mnie ominęło

A to tradycyjny drewniak robiłeś, czy nówka TOI TOI ?

1. PAN-KARTON 2024-05-02 17:56:15

PAN-KARTON

O, coś mnie ominęło

Wojok

Bajka o świnkach trzech i wilku... Ja murowany stawiam !

1. Wojok 2024-05-02 19:00:56

PAN-KARTON

O, coś mnie ominęło

Wojok

Bajka o świnkach trzech i wilku... Ja murowany stawiam !

PAN-KARTON

Niech no Chełmżymiaki poczytają, jak Ty Ich zabytek określasz, to będziesz się miał z pyszna

To jest wdzięczność za wyróżnienie

1. PAN-KARTON 2024-05-02 23:00:31

Niech no Chełmżymiaki poczytają, jak Ty Ich zabytek określasz, to będziesz się miał z pyszna

To jest wdzięczność za wyróżnienie

Wojok

Myślisz że C.W.C było by lepiej? Skoro słynne wieże W.T.C w N.Y. miały taki skrót, i były słynne na cały świat to W.C. niech rozsławia ziemię Chełmżyńską i ich Mieszkańców !

Mam kontak z jednym rodowitym Chełmżymiakiem i jakoś po łbie nie dostałem za skrót nazwy.

1. Wojok 2024-05-03 00:16:15

Mam kontak z jednym rodowitym Chełmżymiakiem i jakoś po łbie nie dostałem za skrót nazwy.

PAN-KARTON

Bo jeszcze nie zatrybił

Jak zatrybi, to zrobi Ci na facjacie ślady eksploatacyjne

1. PAN-KARTON 2024-05-03 00:53:08

Jak zatrybi, to zrobi Ci na facjacie ślady eksploatacyjne
    Wojok

Jestem gotów ponieść to ryzyko dla dobra sprawy. Nadstawie drugą stronę "facjaty" jak by wyrok miałby być wykonany

1. PAN-KARTON 2024-05-03 03:15:22

Taki mały drobiazg a roboty...  takie smaczki cieszą, a jak jeszcze wychodzą (?)

Jeszcze 15szt. i kolejne wyzwanie

1. AndDi 2024-05-03 07:51:36

Że też Ci się chciało tak budować ten podpierający trójkąt. Ja bym chyba skleił taki trójkąt z tektury i dopiero ponaklejał te paseczki cegieł, tylko jedną warstwę. Czy lepiej, to nie wiem, ale chyba prościej i szybciej.

Super to wygląda.

1. PAN-KARTON 2024-05-03 11:53:00

Że też Ci się chciało tak budować ten podpierający trójkąt. Ja bym chyba skleił taki trójkąt z tektury i dopiero ponaklejał te paseczki cegieł, tylko jedną warstwę. Czy lepiej, to nie wiem, ale chyba prościej i szybciej.

Super to wygląda.

AndDi

Ha, jak byś tu był ! Od takiej próby zacząłem. Retuszowanie makaronu 1,2mm było jednak trudniejsze, i wykonanie 16 identycznych trójkątów zeszło na panewce.

Ten drugi pomysł był sumarycznie szybszy ale, problemem było to pociąć. Zeszło się bo przeciągałem skalpelem "z górki na pazurki" chyba po 30 razy za każdym razem...

foty

Z rozpędu pojechałem z gzymsami ( tymi dużymi ) i zonk. Górny musiałem zrywać bo jak chciałem policzyć warstwy ze zdjęć to się okazało że, tam jest wzór ceglany, zapomniałem.

Robota od początku. Najpierw jednak muszę to sobie narysować w kompie. Pójście na łatwiznę i wycinanie tego na oko nie wchodzi w grę

Najlepszą wiadomością jest fakt że, jest podniesiony szlaban przez kierownika robót i nadzór budowlany, jest zielone światło na dalsze prace

Na foto 4 widać że musiałem wyciąć cały pas górnej części wykurzy... zrywanie na żywca powodowało większe zniszczenia strach i panika była. Na koniec obraz tego co wychodzi : (?)

To już nie będę pisał że, jakoś nie pomyślałem i nie pozacinałem pod kątem 45st wew. końcówek gzymsów na zakrętach... Będzie się trzeba ratować markowaniem problemu. Już za późno Ale będzie dobrze - prawda ?

1. Sebastian01 2024-05-03 12:36:20

Wygląda jak prawdziwy 

1. PAN-KARTON 2024-05-03 13:01:20

Wygląda jak prawdziwy 

Sebastian01

Ale mi dokładacie , rozleniwię się od takich pochwał, żartuje i dziękuję. Działam dalej !

1. PAN-KARTON 2024-05-03 16:38:29

Nie mogłem pisać przez chwilę Nawet klawiatura zatrudniona do trzymania i równego podsychania

Rezultaty 180 - 200 z 480 pozycji
Udostępnij temat: