Kaman K-Max "Firemax"

1. dzeja 2020-12-31 14:14:10

W temacie przeszklenia nic dodać, nic ująć. Na razie.

Moźna się zastanawiać nad obrotem śmigieł . Brak śmigiełka na ogonie podpowiada, że powinny obracać w przeciwną stronę. Hmmm ..... czy da się coś tu wymyślić?

1. Wojok 2020-12-31 14:50:44

Moźna się zastanawiać nad obrotem śmigieł . Brak śmigiełka na ogonie podpowiada, że powinny obracać w przeciwną stronę.

dzeja

Czy śmigiełko na ogonie jest, czy go nie ma, muszą się kręcić w przeciwną stronę, bo inaczej by się pościnały

1. Lobo 2021-01-02 13:50:38

Moźna się zastanawiać nad obrotem śmigieł . Brak śmigiełka na ogonie podpowiada, że powinny obracać w przeciwną stronę.

dzeja

Czy śmigiełko na ogonie jest, czy go nie ma, muszą się kręcić w przeciwną stronę, bo inaczej by się pościnały

Wojok

No dokladnie one sie jak zębatki krecą.

1. dzeja 2021-01-02 16:01:55

Mam konsolę. Opis lakoniczny. Zwraca uwagę aby 3 razy przymierzyć. I tak nie miałam co przymierzać i wyobraźnia mnie zawiodła. Te zakładki która odciąłem od boków prawdopodobnie służyły by do zablokowania konsoli na krawędzi oklejki wnętrza kabiny.

Własnym pomysłem zamknąłem konsole od spodu samemu wybierając miejsce do którego ma sięgnąć szara oklejka. Musiałem ją skrócić milimetr. Wymagało to malowania odsłoniętych miejsc.

Ciekawe co tym sposobem nabroiłem

1. pawelelka77 2021-01-03 10:20:26

Tego śmiglaka jeszcze nie widziałem, znaczy tego czerwoneg. Białego już ktoś sklejał i wyglądał naprawdę ciekawie....

Andrzeju, a co z szybowcem? Bo chyba umknęła mi galeria gotowego skrzydlaka?

1. dzeja 2021-01-03 13:07:00

Andrzeju, a co z szybowcem? Bo chyba umknęła mi galeria gotowego skrzydlaka?

pawelelka77

Cześć Pawle, szybowiec ma uzasadnioną przerwę. Wpuściłem się w modyfikację. Jak się uda tak jak bym chciał to będzie prezentacja.

1. dzeja 2021-01-09 15:09:57

Kabina gotowa. Porwałem się na tapicerowanie fotela. Nawet dobrze wyszło.  Jednak ma wady. Pojawiły się miejsca z przebarwieniem pod wpływem użytego kleju. Wikolowy od razu plamił. Użyłem klej do przeszkleń, robienia małych szybek ( tym klejem zrobiłem szybki do zegarów) . Ten, tylko tam gdzie było grubiej nałożone. Poza tym zwiększyły się wymiary fotela i zrobiło się ciaśniej. Dorobiłem zawieszenie i trzymanie gaśnicy. Dodałem jej zaworek. Wykonałem imitację jakieś wajchy na górze kabiny.

Teraz poszycie. Skromny opis nakazuje od części C4 . Potem doklejać kolejno C3-C1. Zastanawiam się czy nie skleić poza szkieletem tych C3-C1 i nasunąć potem na wręgi?

O kurcze kabinka skończona, a nie ma pasów. Nie dobrze.

1. Szwagier 2021-01-09 17:37:43

Fajna ta tapicerka. Te przewody obok apteczki będziesz robił z drucika, czy zostawisz takie drukowane? Bo teraz nie pasują do tak ładnego fotela. 

1. AndDi 2021-01-09 18:29:38

Fotel wersja eksportowa

1. pawelelka77 2021-01-09 22:11:35

Wklej przewody nad fotelem, koniecznie!

Widać, że C4 ma być elementem bazowym i po jego przyklejeniu do szkieletu należy przesuwać się w kierunku nosa. Nie wiem, czy nie lepiej było by przygotować faktycznie wcześniej C1,C2,C3 by mieć pewność gdzie dokładnie wypadnie C4....

1. GTiStyle 2021-01-10 19:04:12

Tapicera obłędna.

1. dzeja 2021-01-10 22:30:28

Pasy się pojawiły. Kable też są + SG = ? katar. Pawle, to odsuwa w czasie oszklenie smyka. 3 dni kwarantanny minimum. 

1. pawelelka77 2021-01-10 23:20:41

Pasy się pojawiły. Kable też są + SG = ? katar. Pawle, to odsuwa w czasie oszklenie smyka. 3 dni kwarantanny minimum. 

dzeja

Cóż, jakieś straty muszą być...  Ale było warto bo wygląda to super.

A szybowiec poczeka...

1. dzeja 2021-01-12 21:22:24

Czekam na podeschnięci wstępnej warstwy kleju na kolejce C4 więc mam czas napisać o tym fragmencie. 

Rysunek złożeniowy owręgowania sugeruje że elementy XVIII I XIV są w link prostej. Przymiarka C4 wykazała że trzeba pochylić. 

WręgęXVII trzeba ròwnież odchylić dołem w stronę ogona. W tym celu wyciąłem w kręgach pionowych otwory aby mieć za co złapać przy ich pozycjonowanie względem kolejek. Dobrze że nie skleiłem końcówek XIV I XVI. Sklejenie usztywniło by całość i zablokowało możliwość manewrów o których piszę.

1. Ohotka 2021-01-13 22:09:38

Witam

Bardzo ładny fotel .... świetna robota .. podoba mi się :)

1. dzeja 2021-01-15 21:29:34

Witam

Bardzo ładny fotel .... świetna robota .. podoba mi się :)

Ohotka

Dziękuję. 

Co było poprzednio wycięte jest przyklejone. Moje koncepcje o pochyleniu szkieletu przewidział autor. Przyklejanie oklejek automatycznie to wymusza. Pomocne okazały wzmiankowane otwory w niektórych pionowych wręgach. Linia pochylenia wregi XVIII i XIV przypuszczam powinna być w jednej płaszczyźnie . To się okaże jak będę wklejać przeszklenie. Robię je teraz aby mieć coś do przymiarki. Zabrałem się też za część ogonową.

1. Wojok 2021-01-15 22:18:41

Świetnie Ci idzie oklejanie kadłuba - dokładnie i czyściutko. Będzie bardzo ładny model

1. dzeja 2021-01-15 22:34:26

Świetnie Ci idzie oklejanie kadłuba - dokładnie i czyściutko. Będzie bardzo ładny model

Wojok

Nie jest tak czysto jak planowałem . Na  tych zdjęciach tego nie widać ale mnie nie daje zadowolenia. Proszę uważać na zachwalania sprzedawców. To czym gruntowałem karton NIE NADAJE SIĘ DO KARTONU. Mięknie pod wpływem ciepła palców. 

1. szaman 2021-01-16 11:24:43

1. AndDi 2021-01-16 11:40:01

No to musisz mieć zimne rączki do klejenia, Andrzeju. Dobrze się składa, bo pora roku odpowiednia. No wiesz, otworzyć okno i kleić na parapecie .

A tak poważnie , to podoba mi się ten projekt. Cywil i w ładnym kolorze.

Rezultaty 20 - 40 z 71 pozycji
Udostępnij temat: