Chełmżyńska – wieża ciśnień

1. Karol1985 2024-05-10 22:43:19

Z  tego co kojarzę z budowlanki... rynna powinna zachodzić za końcową krawędź dachu, żeby zbierać całą wodę z dachówek... W Twoim przypadku poza wykuszami, krawędź rynny będzie na równi z krawędzią dachówki??

1. Karol1985 2024-05-10 23:05:31

To jest tak....

Znalazłem projekty, gdzie jest deskowanie czołowe i potem rynna.... ale wydaje mi się, że w tym przypadku było ono tylko na wykuszach ( zdjęcie/przybliżenie poniżej )..... 

Swoją drogą..... jak już bawisz się w detale.... odgromówka będzie też ??

1. PAN-KARTON 2024-05-11 01:10:28

Piotrek.... a nie rozpędziłeś się troszku....

Wydaje mi się, że deskowanie czołowe jest tylko nad wykuszami.... Reszta dachu go nie ma...

Karol1985

A do czego by kręcił rynajzy żeby nie deski czołowe ? Muszą być ! Po za tym w takiej prostszej budowlance spinają one krokwie i stabilizują pod łaty i kontrłaty.

Z  tego co kojarzę z budowlanki... rynna powinna zachodzić za końcową krawędź dachu, żeby zbierać całą wodę z dachówek... W Twoim przypadku poza wykuszami, krawędź rynny będzie na równi z krawędzią dachówki??

Karol1985

Karol nie czytasz tego co piszę Na tę powierzchnie dachu pójdzie ostatnia warstwa dachówki tłoczonej. I ona załatwi to o co masz obawy. Ale bardzo dobrze bo ja mogę o czymś zapomnieć ze zwykłej rutyny.

To jest tak....

Znalazłem projekty, gdzie jest deskowanie czołowe i potem rynna.... ale wydaje mi się, że w tym przypadku było ono tylko na wykuszach ( zdjęcie/przybliżenie poniżej )..... 

Swoją drogą..... jak już bawisz się w detale.... odgromówka będzie też ??

Karol1985
    Deskowanie na lukarnach przechodzi w innym układzie bo i obróbka jest tam inna. Na szczytach obróbka zatrzymuje wodę aby nie lała się po elewacji, a ta przy rynnach odwrotnie - kieruje wodę gdzie trzeba.
    Posprawdzałem Twoje sugestie i stwierdzam że będzie dobrze - dzięki

1. PAN-KARTON 2024-05-11 01:17:14

A teraz trzeba się przyznać Spaprałem rynny !!! Źle po docinałem zakręty, ciąłem je wybrzuszeniem do góry a powinienem tak jak je widać od góry, i wszystkie wyszły za krótkie o szerokość rynny.

Cały proces cięcia rurek i mycia itd... musiałem zrobić jeszcze raz. Poszło troszkę sprawniej, z tą różnicą że, teraz mam ręce niebiesko zielone

Podszedłem tym razem bardziej metodycznie i porobiłem wzorniki narożników i na ich podstawie na nowo po docinałem orynnowanie.

1. PAN-KARTON 2024-05-11 06:30:43

Pierwszy front do wykurzu prawie gotowy, pewnie jeszcze zmienię kolor retuszy bo za bardzo krzyczą (?) Ale może dlatego że 15 sek. temu malowane

Nie wiem jak to wyszło że zacząłem od "3" jak obróbkę szczytu miałem przygotowaną na "1" ? Dojadę i tu z robotą

1. Marekf 2024-05-11 12:22:15

Panie Karton dziękuję za wyczerpującą odpowiedź w  sprawie rynien,przekonałes mnie jest dobrze.Powodzenia w dalszej budowie

1. PAN-KARTON 2024-05-11 13:01:28

Powodzenia w dalszej budowie

Marekf

A ja zapraszam częściej na moja budowę.

Mam nadzieję że wszyscy mają kaski  UWAGA ! Prace na wysokości.

1. PAN-KARTON 2024-05-11 16:02:03

Biję się z myślami (?) Malować te srebrne obróbki wykonane z folii aluminiowej czy nie ? Rynny z rynajzami malowałem na srebrno. Różnicy zasadniczej nie widać ale jak już wszystko to wszystko.

Po malowaniu zmienia się faktura koloru i w inny sposób załamuje się światło, wówczas z daleko wychodzi różnica w kolorze. Aluminium za bardzo mi się świeci ???

Rynna to próba, krzywo i niedbale chciałem zobaczyć jak to może wyglądać

Doradźcie coś...

1. PAN-KARTON 2024-05-11 17:20:48

Czas myśleć o gąsiorach dachowych. Kształt mam zrobiony po trzech próbach, ale problem jest inny. Nie za bardzo udaje mi się dobrać ładnie koloru pod dachówkę NOCH'a Ale to kwestia popróbowania w kwestii wydruku.

Jak zwykle próba nalepiona bez idealnego pasowania...

edit

Udało się od spodu krokwie po montować, jakoś umknęło to z pamięci, ale to wszystko dlatego że model powstaje inaczej niż budynki w realu.

1. PAN-KARTON 2024-05-12 04:29:52

Rynny otrzymały rynajzy i podkład - teraz decyzja koloru. Chyba będę malował na srebrno (?)

1. PAN-KARTON 2024-05-12 09:26:26

Trochę się uparłem żeby za jednym razem rozrysować kolejny spory etap. Udało się ! Teraz ze dwie surówki i można zająć się również dołem. To już będzie ostatnia bryła C.W.C.

Ciekawostka !

Zrobiłem ponad 300 zdjęć w czasie wizyty w Chełmży, a tylko na dwóch widać coś co będzie trzeba dorobić ( last foto )

Kto zauważy ?

Jest co robić, planuje do końca maja na 95% skończyć wieżę. I przejść do realizacji podstawki ( ??? ) - coś tam w głowie mam.

1. Wojok 2024-05-12 10:58:31

Okienko w dachu ?

1. PAN-KARTON 2024-05-12 15:02:09

Okienko w dachu ?

Wojok

Brawo !
    Jak by się chciał odgryźć, mógłbym napisać: - Wojok i tu się mylisz ale ja taki nie jestem.

A konkretnie chodzi o to że to nie jest okienko a wyłaz dachowy zwany kominiarskim lub technicznym. Wykonany, bo podyktowany przepisami P.Poż. i nie tylko. Widzę, jak wiele rzeczy pominięto przy renowacji/remoncie bo sam wyłaz nie wystarczy wykonać. Raczej jest to wyłaz techniczny bo w C.W.C. nie ma komina

Szczerze, to parę dni temu jakoś przyszło mi do głowy pytanie: - Ciekawe jak tam się na ten dach dostać ? ale takich pytań to ja mam do samego siebie sporo...

Wyłaz ten jest dość spory, ma 80x120 tak mi wychodzi z obliczeń. Dobrze mi wychodzi bo typowy wymiar to 78x118 Nie obstawiam że jest to klapa oddymiająca ale ...

Trza to trza, do roboty...

1. PAN-KARTON 2024-05-13 08:05:49

Zeszło się z obróbkami. Nie ma się czym chwalić, ale robiłem je 4 razy. Za każdym razem było coś nie halo...

Jak doszedłem do stanu akceptowalnego, zamontowałem rynny, które dodatkowo wyrównały poziomy dachu. Przyjdzie dachówka i będzie piknie.

Dodatkowo wymalowałem pas nadrynnowy. Jeśli komuś uda się zajrzeć pod dachówkę zobaczy wykończenie blachą

Teraz kosze i rynny spustowe. Muszę zrobić 8 dziur w murze pruskim

Ostatnie zdjęcie chyba wyjaśnia obawy Karola, połać dachu kieruje wodę wprost do rynny, a deskowania "zbyt dużego" już nie widać

1. Antti 2024-05-13 10:50:25

Jestem  pod wrażeniem faktu , że budowa jest bardzo dobrze  przemyślana na etapie planowania i skutecznie dowożona. Gdybym ja składał ten projekt to na pewno na etapie dachu stwierdziłbym, że podmurówka wymaga przemalowania.

1. PAN-KARTON 2024-05-13 10:59:59

Jestem  pod wrażeniem faktu , że budowa jest bardzo dobrze  przemyślana na etapie planowania i skutecznie dowożona. Gdybym ja składał ten projekt to na pewno na etapie dachu stwierdziłbym, że podmurówka wymaga przemalowania.

Antti

Niestety zaopatrzenie zawodzi, głównie jeśli chodzi o dostawy czasu, o szalejących stawkach za 1 godzinę nie wspomnę.

1. PAN-KARTON 2024-05-13 15:36:33

Surówka fontu ulepiona (!), korekta jednego wymiaru i można jechać z dołem. Z dokończeniem dachu czekam do czerwca (?)

1. PAN-KARTON 2024-05-14 17:25:08

Prace przy czterech frontonach ruszyły. Pasków do retuszowania naciąłem, więc było co robić.

Jak się zabiorę za wycinanie zdobień, wypustów i innych detali to dopiero popłynę czasowo. Zostało jeszcze jakieś 850 - 900 części do przyklejenia i zasadniczo będzie koniec wieży.

1. PAN-KARTON 2024-05-16 03:34:39

Kolejny krok wykonany. Każdy frontal to 56 części, okapniki i daszki to jeszcze 98 x 4 elementów. Stężenia będę przyklejał jak już wieża stanie na 4 łapach Na razie strasznie ciężko się tym wszystkim obraca, żeby czegoś nie uszkodzić. Każdy dodatkowo odstający element to ryzyko. Od tyłu też fajnie wygląda

1. Kikol77 2024-05-16 15:04:31

WOW, pięknie to wyglada :)

Napewno masz w planie ale dopytam :) drzwi czy raczej wrota będziesz jakos uplastyczniał?

można by pomysleć nad zawiasami i szprosami 

Rezultaty 280 - 300 z 480 pozycji
Udostępnij temat: