Konkurs 20UK - Czy zima po raz kolejny zaskoczy drogowców - 1:25

1. Wojok 2025-04-22 20:23:32

Uff, grubo...

1. Sebastian01 2025-04-22 21:02:15

Świetnie wygląda. Czekamy na galerię.

1. tulipan740i 2025-04-22 22:11:49

Żeby się wykazać to będzie trzeba poczekać do kolejnej zimy chyba, że śnieg jeszcze w maju spadnie. 

Wygląda bardzo ładnie i chyba sobie nawet taki zakupię. Nie pasują mi tylko kanistry. One były w wycinane czy zaadoptowałeś je z jakiegoś innego modelu albo darmowego opracowania?

Ktoś kiedyś takie wypuścił, chyba GPM i ten błąd się ciągnie latami. Takie kanistry powinny mieć 3 a nie 4 uchwyty. Kiedyś o tym pisał Kilminster. Niemniej jednak wiem, że Tobie to "wsio ryba". 

1. PAN-KARTON 2025-04-22 22:38:15

Ktoś kiedyś takie wypuścił, chyba GPM i ten błąd się ciągnie latami. Takie kankstry powinny mieć 3 a nie 4 uchwyty. Kiedyś o tym pisał Kilminster. Niemniej jednak wiem, że Tobie to "wsio ryba". 

tulipan740i

A ja znalazłem kanister z 4 uchwytami

Ostatnio widziałem artykuł na ten temat. Grzesiek ma rację. Ten trójpodział to patent "made in German" z czasów IIWŚ. umożliwiał niesienie kanistra przez jednego żołnierza, niesienie dwóch lub czterech kanistrów przez jednego żołnierza ( pustych ) lub jednego we dwóch. Widocznie aby opracować w wycinance taki kanister prawidłowo trzeba by uregulować sprawy patentowe.

W wycinankach zdarzają się niezgodności z oryginałem. Nie mówię tu o umiejętnościach projektantów a o sprawach związanych właśnie z patentami i prawami autorskimi. Słyszę o takim procederze coraz częściej od projektantów modeli kartonowych. To są mocno skomplikowane sprawy prawne. Odbyłem w lutym 2,5 godzinną rozmowę z Mecenas Magdaleną.M znaną prawniczką w tym zakresie w jej kancelarii w Warszawie.

1. Wojok 2025-04-23 05:25:02

... Odbyłem w lutym 2,5 godzinną rozmowę z Mecenas Magdaleną.M znaną prawniczką w tym zakresie w jej kancelarii w Warszawie.

PAN-KARTON

Naprawdę ? Poświęciłeś dwie i pół godziny na gadanie o takich pierdołach ?

Przecież to kit taki, że aż w d...e szczypie !!!

Ty to naprawdę masz za dużo czasu.

1. Pashal 2025-04-23 09:26:21

Ktoś kiedyś takie wypuścił, chyba GPM i ten błąd się ciągnie latami. Takie kankstry powinny mieć 3 a nie 4 uchwyty. Kiedyś o tym pisał Kilminster. Niemniej jednak wiem, że Tobie to "wsio ryba". 

tulipan740i

A ja znalazłem kanister z 4 uchwytami

Ostatnio widziałem artykuł na ten temat. Grzesiek ma rację. Ten trójpodział to patent "made in German" z czasów IIWŚ. umożliwiał niesienie kanistra przez jednego żołnierza, niesienie dwóch lub czterech kanistrów przez jednego żołnierza ( pustych ) lub jednego we dwóch. Widocznie aby opracować w wycinance taki kanister prawidłowo trzeba by uregulować sprawy patentowe.

W wycinankach zdarzają się niezgodności z oryginałem. Nie mówię tu o umiejętnościach projektantów a o sprawach związanych właśnie z patentami i prawami autorskimi. Słyszę o takim procederze coraz częściej od projektantów modeli kartonowych. To są mocno skomplikowane sprawy prawne. Odbyłem w lutym 2,5 godzinną rozmowę z Mecenas Magdaleną.M znaną prawniczką w tym zakresie w jej kancelarii w Warszawie.

PAN-KARTON

Ty tak to serio napisałeś o tych patentach vs modele kartonowe, czy robisz sobie jaja z nas ?

Owszem, gdy chodzi o znaki firmowe  producentów to taka sytuacja ma miejsce vide modele plastikowe, gdzie zmieniane są nazwy oryginalne na podobne, ale w przypadku tych uchwytów kanistrów to jest po prostu zwyczajna nieznajomość tematu, który można sprawdzić w kilka przysłowiowych sekund. 

Wiadomo, że tak jak napisał "kwiatek"  autor relacji ma swoje specyficzne podejście do realizmu swoich modeli właśnie w myśl powiedzenia "wsio ryba" - 4 uchwyty w kanistrze, a komu to przeszkadza - mnie się podoba, tzn. nie mnie, żeby była jasność.  

Nie mam tego modelu, ale zobaczyłem jak te uchwyty wyglądają w modelu Star 266 ZBM Osiny z tej samej serii wydawniczej - cz. 438c i mają 4 uchwyty i pewnie zostały powielone w tym modelu pługopiaskarki... co nie dziwi mając na uwadze kto jest projektantem tego modelu. 17 zdjęcie.

https://www.mojehobby.pl/products/STAR-266-ZBM-Osiny.html#gallery_start

Kanistry z modelu  Star 266 z wydawnictwa Modelik :

http://www.kartonowki.pl/modele-galeria/model/1451,star-266

1. Skorpion 2025-04-27 11:27:39

Tak, kanistry są z wycinanki i bardziej niż liczba uchwytów na nich zastanawiało mnie to iż są one trochę za szerokie w stosunku do reszty baniaka, ale mimo to zrobiłem wg. wizji autora niezależnie od tego jak to później wygląda. Mam też dobrą wiadomość - najprawdopodobniej jest to moja ostatnia relacja na forum, tak więc nie będzie już problemów ( przynajmniej z moim podejściem do modelarstwa ) i czytania moich gotowych odpowiedzi na problemy z realizmem oraz temu podobnych rzeczy :)

1. PAN-KARTON 2025-04-27 11:50:52

Tak, kanistry są z wycinanki i bardziej niż liczba uchwytów na nich zastanawiało mnie to iż są one trochę za szerokie w stosunku do reszty baniaka, ale mimo to zrobiłem wg. wizji autora niezależnie od tego jak to później wygląda. Mam też dobrą wiadomość - najprawdopodobniej jest to moja ostatnia relacja na forum, tak więc nie będzie już problemów ( przynajmniej z moim podejściem do modelarstwa ) i czytania moich gotowych odpowiedzi na problemy z realizmem oraz temu podobnych rzeczy :)

Skorpion

I gdzie Ty chłopie pójdziesz, gdzie będzie Ci lepiej niż TU ?

1. Sebastian01 2025-04-27 13:27:33

No, ale jak to tak? Zmiana forum, czy zmiana hobby?

1. AndDi 2025-04-27 14:59:26

Jak to? A czemu tak? Gdzie się podzieje nasz Mistrz Kołodziej?

1. PAN-KARTON 2025-04-27 15:21:15

Jedyna rada na złe samopoczucie. Zmień dietę, za mało owoców

Papierówki
  1. Wojok 2025-04-27 17:23:46

Zmiana forum, czy zmiana hobby?

Sebastian01

Rozumiem, że ta druga opcja ?

1. Pashal 2025-04-27 22:40:21

Taki groźny nick, a takie "mientkie" podejście do uwag krytycznych... no już nie strzelaj fochów. 

Rezultaty 60 - 73 z 73 pozycji
Udostępnij temat: