Idealny klej do osłon kabin w samolotach.

1. RAVEN6 2016-03-06 11:20:13

Co do mojego wkładu w historię modelarstwa to informuję, że właśnie odkryłem jedyny słuszny klej do folii - jest to na prawdę "najlepszy sort";) A ten klej to Micrometal Foil Adhesive firmy Microscale Industries z U.S.A. Dosyć drogi (ok. 25 PLN za małą buteleczkę), dostępny m. in. tutaj: http://www.jadarhobby.pl/microscale-mi08-micro-metal-foil-adhesive-p-7652.html. Przypomina Wikol, ale po wyschnięciu tworzy bardzo cienką warstwę kleju takiego samego jak na taśmach samoprzylepnych, z tym, że jest bardzo mocny. Nakłada się go tylko na jedną z klejonych powierzchni, w tym przypadku na ramki kabiny. Dowiedziałem się o tym cudownym kleju z artykułu w gazecie AEROPLAN. Inne kleje do kabin mnie nie przekonywały (butapren - żółtawa spoina, wikol - nie klei folii, polimerowy - spoina ma tendencję do odklejenia się od folii, poliuretanowe - wymagają nakładania na obie powierzchnie, a trudno nakładać na folie, gdy nie wie się dokładnie gdzie, żywice epoksydowe - zbyt długo schną, cyjanokaryle - "zaparowują" folię na biało).

Jedyny słuszny klej do szyb
  1. pawelz 2016-07-21 15:33:23

Niedawno znalazłem niekonwencjonalny sposób przyklejenia osłony w kabinie samolotu za pomocą taśmy dwustronnej ale osobiście nie sprawdzałem chociaż nie wiem czy nie zaryzykowałbym. 
    http://samolotyzkartonu.blogspot.com/2012/02/technika-wykonanie-osony-kabiny.html

1. AndDi 2016-07-22 16:17:56

Ja tak wkleiłem okna w swoim Ilji Muromcu tzn. na taśmę dwustronną. A sposób znam chyba z kartonowek.pl, gdyż ktoś to tu gdzieś opisał.
    U mnie się sprawdził. Ale chyba klej wygląda na lepsze rozwiązanie. Taśmy są różne. Potrafią się odkleić lub np. ciągnąć.

1. wings 2016-09-30 16:25:45

Od dłuższego już czasu stosuję taśmę dwustronną do kabin samolotów. Naklejam ramę kabiny na taśmę, a następnie wycinam "szyby". Taśma wzmacnia karton i lepiej się wycina. Następnie odklejam warstwę zabezpieczającą i przklejam folię.

Rezultaty 0 - 4 z 4 pozycji
Udostępnij temat: